View Single Post
Eski 25-12-2016, 13:23   #185
virgom66
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-09-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Her türlü yağdan sabun olur mu? Evet olur. Ama iyi sabun olmaz.

Söz gelimi zeytinyağı çok kaliteteli bir yağdır ama sadece zeytinyağından yapılan sabun yeterince sert olmayan ve su temasında çabuk eriyip giden, yumuşak, köpürmeyen, yeterince temizlik hissi vermeyen bir sabun olur.

Her yağın içerdiği farklı asit içerikleri sebebiyle bu böyle. Birden fazla kaliteli yağın bir arada kullanılması ile ideal bir sabun yapmak mümkün olur.

Bunun için soapcalc hayli yeterli. Kullanacağınız yağ miktarları veya oranlarına göre su, kostik vb. diğer malzemeleri ne miktarda kullanmanız gerektiğini söylerken, aynı zamanda elde edeceğiniz sabunun kalitesi hakkında da gayet güzel bilgi verir.

Söz gelimi, bir dostumun epey uğraşarak ideal kaliteyi yakaladığı yağ oranlarıyla yaptığı sabunu çok beğendiğimiz için küçük bir modifikasyon ile o oranları kullanıyoruz ve muhtemelen piyasadan satın alınamayacak ölçüde kaliteli bir sabunumuz oluyor.

Dostumun kullandığı yağ oranları %14 kakao yağı (cocoa butter), %31 Hindistan cevizi yağı (coconat oil) ve %55 zeytinyağ (olive oil). Benim yaptığım modifikasyonda %2 Stearic asit geliyor ve Kakao yağı %12'ye iniyor, gerisi aynı.

Su/yağ oranını %33 olarak kullanıldığında daha iyi oluyor. Kostik miktarını yazılım hesaplayıp size veriyor. Superfat oranını standart %5 tutmak gerekir ki sabunda serbest kostik kalmasın.

Sabun yaparken, kostik çözülmüş suyun ısısı ile yağın ısısını ayarlamak işin püf noktası. Aralarında ısı farkı olmaması gerekiyor. İdeal olarak 35-40 aralığında bir ısıyı seçebilirsiniz. Fakat kostikli su söz gelimi 38 dereceyse yağ da tam 38 derece olmalı. Birini ısıtırken diğerini soğutmak söz konusu olduğundan gerçekten hassas davranmak gerekiyor.

Kullanılan yağları değiştirerek sabunun kalite parametreleri olan hardness, cleansing, conditioning, bubbly, creamy, Iodine ve INS parametrelerinin nasıl değiştiğini gözleyin. Sonuç parametresi olarak INS değerinde 160'ı tutturmak veya çok yakın olmak önemli.
Sayın MeyveliTepe,
Keşke linkini verdiğiniz sabun hesaplayıcısını daha önce görseydim.. Bir arkadaşımdan onun ısrarı üzerine kendi ürettiği zeytinyağı aldım. Ancak zeytinyağı küf kokuyordu. Kendisine de saygımdan üzülmesin diye bir şey de söyleyemedim.Sonradan zeytinyağının küflenmeyeceğini ama sıkım öncesi çok bekleyen zeytinin küflenebileceğini ve yağa bu küf kokusunun geçebileceğini öğrendim.

Bu yağı değerlendirmek için bir miktarından sabun yaptım. Ancak bu sabun hiç köpürmüyor; taş gibi bir şey oldu. Keşke sabun hesabı linkini daha önce görseydim; ona göre yapsaydım diyorum.

Yaptığım sabunu atmaya da kıyamadım. Bu sabunları değerlendirmek için (rendeleyip tekrar eritip içerisine değişik yağlar eklesem??) buradaki arkadaşların veya sizin bir önerisi olabilir mi? acaba

virgom66 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön