Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dutlubahçe
Sayın dongyul, bu japon amca, toprağa gömdüğü bitki artıklarının üzerine birşeyler serpiyor. Toprağa ayrıca siyah bir toz karıştırıyor. Bunların ne olduğunu ve ne işe yaradığını yazabilir misiniz?
Bir sorum daha olacaktı, mandalina portakal gibi narenciye artıklarını da kompost yapımında kullanabilir miyiz?
|
Sayın Dutlubahçe; Artıkları gömdükten sonra çok kısa sürede elimine olmaları için enzim kullanıyor...
O siyah toz; pirinç kabuğu gibi artıkları ateşsiz yakmadan o siyah hale getiriyor ve sonrasında toprağa katıyor (bunu detaylı öğrenmek isterseniz youtube üzerinden araştırın derim..) Ayrıca leonardit kullanıyor bazen belki onuda görmüş olabilirsiniz. Uzakdoğuda toprak çok fakirdir yağış fazla olduğu için mineraller akıp gider o yüzden o Japon amca ekim yapmadan önce hep toprağa bir şeyler ilave ediyor çünkü toprağın sürekli yıkandığını biliyor. Bazen kemik unu kullanıyor...
Komposta narenciye ürünleri kullanmamayı söylüyorlar ancak ben kullanıyorum... Örneğin domates içinde asitli kullanılmamalı deniyor ama gözlemlediğim kadarıyla domatesleri solucanlar severek tüketiyor... Burada yapılması gereken aşırıya kaçmamak..