View Single Post
Eski 09-12-2016, 13:29   #48
Amanita
Ağaç Dostu
 
Amanita's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 158
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın Mesajı Göster
yoğurt,kefir,kımız gibi ürünleri yaparken her zaman taze ve hijyen bakterileri kullanmak lazım. sürekli kendi mayanızı kullanırsanız maya kirlenir ve bakterilerde yorulur.
Gida mikrobiyolojisi egitimi almis bir kullanici olarak yeri gelmisken bazi yanlislara dikkat cekeyim.

1. Maya bazi durumlarda kirlenebilir (kontamine olabilir), ancak eskiden evlerde, koylerde yogurt yapanlar da sihirbaz degildi. Temiz calisildiginda ve sik sik yeni yogurt, kefir mayalandiginda kontamine olma riskiniz cok azdir. Pis kokudan vs anlarsiniz zaten bir problem oldugunu. Temizlik ve hijyene dikkat etmek demek sirketlere para dokmek zorundasiniz demek degildir. Anneanneden kalma yogurt mayanizi buyuk bir guvenle kullanmaya devam edebilirsiniz. Veya bu probiyotik bakterileri bi kere aldiktan sonra geleneksel yogurt mayasi gibi yaptiginiz yogurdu tekrar tekrar maya olarak kullanabilirsiniz.

2.Bakterinin yorulmasi diye bir sey kesinlikle soz konusu degildir. Yogurdunuzu mayaladiktan sonra 1-2 ay buzdolabinda bekletirseniz bakteriler besin maddesi kalmadigi icin olebilir, dolayisiyla sik sik yeni yogurt mayalamak bakterilerin en mutlu olacagi durumdur. tekrar etmek istiyorum, BAKTERI YORULMAZ.

Lutfen yanlis bilgi vermekten kacinalim. Ayrica belitmek isterim ki tursunuzu ek bakteri eklemeden yaptiginizda zaten size probiyotik diye satilan bakterilerin buyuk kismi tursunun icinde dogal olarak bulunuyor. Bana kalirsa kefir ve tursu icin kesinlikle hazir maya alinmamali, kefir tanesi ve tursuda dogal bulunan bakteriler tercih edilmeli. Yogurt icin hazir probiyotik maya dusunulebilir, ancak bu durumda da 1 kere alip yogurttan yogurt mayalayin, paraniz cebinizde kalsin.

Amanita Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön