Konu: Teff
View Single Post
Eski 07-12-2016, 07:51   #2
Ozlem A
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Ayrıca, ilgilenenler için çok detaylı İngilizce olarak pek çok kaynağın mevcut olduğunu da belirttikten sonra teff ile ilgili genel birkaç bilgi daha ekliyorum.


Gizli kalmış tahılTeff

“Kayıp” anlamına gelen Teff’i yere düşürürseniz bir daha bulamazsınız. Çünkü o dünyanın en küçük tahıl tanesi. Peki faydaları da kendisi kadar küçük mü?

Teff, Etiyopya kökenli ufak taneli bir bitkidir. Toprak suya doygun olsun olmasın, yüksek bir rakımda bulunsun bulunmasın teff, kolaylıkla yetişebilir. Bu sıralar Hindistan ve Avustralya’da da yetiştirilen teff, Amerika’nın da ilgisini çekmeye başladı.

Herkesin aklında aynı soru var; acaba teff, kinoanın tahtına ortak mı olacak?

Tadı kestaneye benzeyen beyaz; yüksek demir içeren kırmızı ve fındık tadında kahverengi teff’in aynı zamanda mor, gri, sarı gibi renkleri de var. Teff günümüzde tahıl olarak tüketilmekle beraber, unu, ekmeği, makarnası, bisküvisi yaygınlaşmaya başladı.

Teff unu diğer unlara göre oldukça pahalıdır. Özellikle ülkemizde yetiştiriciliği yaygınlaşmadığından dolayı yurtdışından ithal edilmesi sebebiyle teff malesef çok yüksek fiyatlara satılıyor.

Teff, besin içeriğinin çoğu tahıldan üstün olması, adaptasyon kabiliyeti ile yetiştiriciliğinin elverişli olması, kısa sürede hasat edilebilmesi ve üretim maliyetinin düşük olması sebebiyle şimdilik gizli kalmış olabilir ama kesinlikle Teff’in geleceğin gözde tahılı olması bekleniyor.



TEFF BESİN İÇERİĞİ

100 gram teff’te

Enerji: 367 kkal

Toplam Yağ: 2 g

Kolesterol : 0 mg

Sodyum: 12 mg

Toplam Karbonhidrat: 73 g

Posa: 8 g

Protein: 13 g

Kalsiyum: 180 mg

Demir: 7.6 mg

Magnezyum: 184 mg

TEFF’İN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Kinoa gibi Teff de glutensizdir. Çölyak hastaları, gluten intoleransı olan bireyler için kinoa, amarant, mısır gibi tahılların yanında hayatı kolaylaştıran ve besin değeri açısından çok daha zengin bir alternatiftir. Özellikle Etiyopya’da yöresel injera ekmeği, teff unu ile yapılır ve glutensizdir. Teff ayrica glutensiz bira yapımında da kullanılır.

Bütün diğer glutensiz tahılların yanında teff, besleyici değeri açısından en etkileyici olan tahıllardan biri. Kalsiyum oranı ile ilk sırada olan teff, ayrıca yüksek demir ve protein oranı ve 8 esansiyel aminoasit içeriği ile de dikkat çekiyor. 1 fincan pişmiş Teff, 387 mg kalsiyum içeriği ile USRDA günlük gerekli kalsiyum alım miktarının %40’ını karşılıyor.

Teff, kan şekerini düzenlemede çok başarılı bir tahıl, %20-40 oranında içerdiği kompleks karbonhidrat içeriği ve düşük glisemik indeksi ile diyabetik bireylerin tüketebilmesi için elverişli bir karbonhidrat kaynağı.

Teff’in küçücük taneleri aslında posa içeriği ile birçok tahıla meydan okuyabilir. 100 gramında 8 gram posa bulunan teff, bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirim sisteminizin daha rahat ve sağlıklı işlemesini sağlıyor.

Tansiyon ve kalp hastalığı olan bireylerin en çok endişelendiği sodyum içeriği, teff’te hiç dert edilecek bir durum değil. İşlenmemiş teff düşük sodyum içeriği ile tansiyon hastalarının da tüketebileceği ideal bir tahıl.

Vejetaryenler, et- süt gibi besinleri tüketmedikleri için genellikle protein alımı konusunda eksiklik yaşarlar. Proteinin eksik alımı ise kısa vadede kas kayıplarına, uzun vadede ise ciddi sağlık problemlerine yol açar. Ancak 100 gramında 13 gram protein içeriği ile teff, sadece vejetaryenler değil tüm bireyler için proteinden zengin bir kaynaktır.

Teff’in, PMS yani kadınlarda regl öncesi yaşanan sendromun belirtilerini azalttığı ve düşük yağ içeriği ile kilo vermeye de yardımcı olduğu biliniyor.

Teff, genelde un haline getirilirken, fermente edilerek yumuşatılabilir, mayalanarak “injera” adı verilen ekmek haline getirilebilir. Etiyoptalılar Teff’i ayrıca lapa ve “tella, katikala” adı verilen yöresel alkollü içecekleri için de kullanırlar.

Teff’in filizlenmesi için yalnızca 36 saate ihtiyacı vardır. Tüm tahıllar arasında en kısa yayılma süresine sahip olan Teff’in, 3000 tanesi 1 gramdır.

Teff’in %13-14 olan protein oranı, büyük miktarda kolay sindirilebilen albümin’den oluşur. Bu özelliği ile Teff’e yumurta beyazının bitkisel hali denebilir.


Kullanım Şekli

Yarım fincan teff’i, 2 fincan su ve bir miktar tuz ile birlikte kapağı kapalı şekilde kaynamaya bırakın. 15-20 dakika suyunu çekene kadar bekledikten sonra altını kapatıp, 5 dakika kadar da kapağı açık şekilde dinlendirin. Teff’i ayrıca kahvaltılık gevrek, kurabiye, muffin, pankek için de kullanabilirsiniz.

Kaynak fazlakilo.com

Eklenen Resimler
 
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön