View Single Post
Eski 02-09-2007, 11:16   #12
mcege
Ağaç Dostu
 
mcege's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-08-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 112
Balıklıova Sohbete devam.

Evet Balıklıova'ya gittiğimizde çok eski bir yerleşim yeri olmasına rağmen eski köy evleri,taş evler gibi nostaljik yapılar göremiyoruz.Çünkü şu anda Balıklıova'nın asıl köyünde kimse oturmuyor.Herkes deniz kenarına inmiş.Tüm evler ve ticari işletmeler deniz kenarına taşınmış.Balıklıova'nın asıl köyü şu anki merkezden hemen çıkışta sola ayrılan Ildırı Köyü yoluna girdikten sonra 1 km kadar içeridedir.

Eski köy tamamen taş evlerden kurulu ve bu evlerin % 75'i sağlam durumda bulunuyor.Bu köy hafif yamaca kurulmuş hemen arkasında yaklaşık 70-80mt yüksekliğinde sanki bir istinat duvarı gibi duran dimdik vaziyette bir tepe var.Bundan 50 yıl kadar önceki depremde bu tepeden kopan kayalar yuvarlanarak köydeki bazı evlere zarar vermiş.Köylü de aşağıya deniz kenarına yeni bir yerleşim yapmış.İnsan bu evleri görünce hemen bir tanesini alıp az bir masrafla restore edip oturmak istiyor.Ama olmuyor çünkü tapuları yok.Eski köydeki evlerin neredeyse tamamı tapu yönünden sorunlu.

Peki şu anda yaşanılan yerdeki evler ne durunda derseniz orada da aynı sorunlar var.Bakıllıova'dan yer almak isterseniz çok dikkatli olmanız gerekiyor.Hem tapu,hem de imar yönünden pekçok sorunu var.Bundan iki yıl kadar önce İstanbul'daki yalıları andıran bir malikane yapıldı deniz kenarına, yapılan masraf neredeyse 700.000 YTL civarında olmasına rağmen resmi statüsü gecekondu olarak görünüyor.Evi yapan kişi halen bu sorunları çözememiş durumda.

Ayrıca bir sorun daha var.O da şu.Diyelim ki bir arsaya baktınız, çok beğendiniz,araştırdınız ve hiçbir sorunu olmadığını gördünüz ve kesin kararlı olarak almak istediniz,pazalık sonunda 35,000 YTL. olarak anlaştınız.Balıklıova'da banka şubesi olmadığı için Urla'ya gidip para çekip gelinceye kadar arsanın değeri 40,000YTL' ye çıkıveriyor.

Balıklıova'da banka şubesi ve ATM yok.alışveriş merkezi yok(sadece bakkallar var.) hastane yok,lise yok,kıyıdan balık avlamak isterseniz o da yok."Eee ne var peki o zaman derseniz?" "Haydi daha fazla zaman kaybetmeyelim yola devam". derim.Unutmadan,Balıklıova'da içme suyu da, bahçe suyu da problemlidir.

Mordoğan

Balıklıova'dan çıktıktan 20 km sonra Mordoğan'a geliyoruz.Karaburun Yarımadası'nın en büyük düz arazisine kurulu Mordoğan Belediyesi de aynı Balıklıova gibi eski köy alanı terkedilip deniz kenarına yerleşilmiş durumda bir yerleşimdir.Mordoğan bence gerçek anlamda yeni bir yaşam için ilk ciddi yerleşim alanıdır.Onun için Mordoğan'a uzun uzun değineceğim.Ama en önce değineceğim şey aslında bir uyarı.

İnternetteki emlak sitelerinde 10,000-15,000 YTL civarında 400-500 m2 Mordoğan Kamukent sitesinde satılık denize sıfır arsaların ilanları var.İnsanı cezbediyor değil mi.?Eğer buraları bilmiyorsanız ve İzmir dışında yaşıyorsanız bu arsaları görmek için Ankara,İstanbul veya başka şehirlerden gelmeye değmez.Mordoğan'da bizim gibi doğa severlerin hoşlanacağı arsalar 500 m2 olanlar 35-40,000 YTL civarındadır.

Tarımcılık içinse 1000 m2'si 8-10,000YTL civarından başlar.Kamukentteki arsaların neden uygun olmadığını bir dahaki yazımda anlatacağım ama ilk söyleyeceğim şey; Kamukent arsalarının ana yoldan bağlantı yerinden (ilk parsellerin olduğu yerden) denizin kenarı yaklaşık 3-3,5 km.dir.Ve ana yoldan başka bağlantı yapılacak yer yok.Denize doğru uzanan bir balon olduğunu düşünün tek ulaşım yeri balonun ağız kısmı.Yerleşim merkezinden de 3 km kadar uzakta.

Neyse şimdilik hoşçakalın.

mcege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön