View Single Post
Eski 23-11-2016, 17:38   #3
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,864
Kısaca tanımlara değinirsek;

Diyabet (şeker) hastalığı: Diyabet, vücudunuzunda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir.

Açlık kan şekeri: En az 10 saatlik açlık sonrası bakılan glukoz (şeker) seviyesi 100 ün (hatta son dönemde 90 mg/dl nin) altında olmalı.

Tokluk kan şekeri: Şekerce zengin yemek sonrası ilk lokmanın ağza atılmasından iki saat sonra bakılan tokluk kan şekeri 140 ın altında olmalı.

HbA1c: Yaklaşık iki üç aylık ortalama şeker düzeyini verir, hastalığın tanısını ve takibini yapmakta kullanılır, açlık ve tokluktan etkilenmez. Normal değeri 6 dır.

İnsülin direnci: Pankreastan salgılanan ve amacı vücuttaki şekeri düşürmek olan insülin hormonunun vücut tarafından 'kaale alınmaması' dır. Tabi bu durum gün geçtikçe daha fazla insülin salgılanmasına ve zamanla şeker metabolizmasındaki bu bozulmanın şeker hastalığına dönüşmesine neden olacaktır. Bunun değerlendirilmesi Homa-Ir testiyle yapılır ve 2,5 un üzerinde olması yüksek kabul edilir.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön