Konu: Echeveria
View Single Post
Eski 20-11-2016, 13:32   #273
greenmira
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Aloe Ferox Mesajı Göster
Sayın Greenmira,

Echeveria'ların sulanması konusunda size şu tavsiyelerde bulunabilirim:

(1) Ben genellikle Echeveria'larımı (bende şu an 11 tane var) bahar aylarında 7-8 günde bir, yazın havalar çok sıcakken 4-5 günde bir suluyorum. Kış aylarında havalar soğukken, 2 haftada bir hafif bir sulama yapmam yeterli oluyor. Özetle, havalar ısındıkça sulama sıklığını artırıyorum, soğudukça da azaltıyorum. Fakat ben Echeveria’larımı terasta tutuyorum, siz ise bitkinizi evde büyütüyorsunuz… Eğer evinizin içindeki sıcaklık yıl boyunca (yani yaz-kış) genelde aynı ise, tüm yıl 7-9 günde bir sulama yapmanız yeterli olacaktır.

Esas önemli olan, sulamayı toprak tamamen kurduğunda yapmanızdır. Echeveria'nız saksının tüm yüzeyini kapladığı için toprağın kuruyup kurumadığını kontrol etmeniz biraz zor olabilir . Ancak bir kürdan ya da şişi toprağa batırıp da bunu kontrol edebilirsiniz (kazara bitkinin yapraklarını delmemeye dikkat...). Yani şişi toprağa 5-10 saniyeliğine batırıp çıkardığınızda ıslak geliyor ise, o zaman toprak henüz kurumamış, sulama zamanı gelmemiş demektir. Siş/kürdan kup kuru geliyor ise, o zaman sulama yapabilirsiniz.

(2) Resimden gördüğüm kadarıyla Echeveria'nızın saksısı, ikinci bir saksının içinde... Bu durumda sulamayı, Echeveria'nızı büyük olan (yani ikinci) saksıdan çıkararak yapmalısınız ki, o büyük saksının dibinde su birikmesin. Yani Echeveria’nız altı su içinde durmamalıdır, çünkü saksısı suda bekleyen kaktüs ve sükülentler çok çabuk çürüyebilir.

(3) Son olarak, sulama yaparken Echeveria'nın ortasını (yani bitki üzerinde yeni yapraklarına çıktığı göbeği) su içinde bırakmamaya özen gösterin. Bitkinin göbeğinde uzun süre su kalması, bitkinin çürümesine neden olabilir. Ortasına su gelirse, bir selpak kurutabilirsiniz.

Umarım tavsiyelerim faydalı olmuştur
Çok teşekkür ediyorum rehber niteliğindeki paylaşımınız için. Ayrıca toprağın kuruluğunu test etme yöntemide çok hoşuma gitti Benim gibi acemi biri için hayat kurtarıcı. Su verme işlemi yapraklar saksıyı tamamen kapladığı için zor oluyor. Bitkinin üzerinide su dökemeyeceğime göre acaba hilalpy 'ninde dediği gibi (ki kendisinede ayrıca teşekkür ediyorum) dipten sulama yapsam olur mu?

greenmira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön