View Single Post
Eski 17-11-2016, 14:36   #506
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
Sevgili Mardinli öğrenci kardeşim, İsmail Bey in yazdıklarına ilavede bulunmak isterim, çünkü üç sene önce ben de benzer sorunları yaşadım.

Öncelikle seçtiğin tohumlar ile bulunduğun ilde bu mevsimde bu toprakla işin zor. Sanırım ve inşalllah ODTÜ mimarlığı kazanman bu kadar zor olmaz. Ancak resimlerde iple yaptığın ince işçiliğe baktığımda hemşireliği, minik fidelere aşkı gördüğümde ise orman mühendisliğini yakıştırdığımı söylemeliyim.

Az miktarda (misal 10-20-50) veya nadir bulunan tohum ekerken ufak şeffaf plastik bardaklara ekiyorum ben tek tek tohumları. Bardakları yan yana yerleştirip üzerine camla örtüyorum. Bu aşamada sıcaklık önemli, ışık olmasa da olur, hatta hercailer özelikle karanlık ister. Duruma göre günde veya iki günde bir camı kaldırıp su ile spreyleyerek nemlendiriyorum. Zamanı geldiğinde topraktan başını çıkaranları da camın altından alıp direk olmamak kaydıyla bol ışık alan bir yere yerleştiriyorum. Böylece tohum kaybı minimum seviyeye iniyor. Çünkü saksıya 10-15 tohum attığında biri çıkıyor diğeri çıkmıyor. Üstüne kapatsan çimlenenler için fazla nem mantara davetiye çıkarıyor. Üstünü açsan nem kaybı kalanların çimlenme oranı düşüyor. Ama toz gibi olan çiçek tohumlarını (misal bracyhcome) böyle uğraşamazsın, zaten çok olur ki onlarda ufak saksı taktiği uygundur.

Tohum ekiminde kullanılacak materyal önemli, direk toprak kullanırsak yukarıdaki gibi çabuk kuruma, kuruduğunun anlaşılamaması, kuruduğu zaman sertleşen toprak yüzeyinin fidelerin gövdelerine zarar vermesine sebep olabiliyor. Bu yüzden neredeyse her markette (A101 - ŞOK - BİM hala bitiremedi ellerindeki torfu burada) bulunabilen torf hele ki kaliteli olursa mükemmel bir seçim oluyor. Cocopeat daha ucuz ancak bulunması diğerine göre daha zor. Bunları yanmış hayvan gübresi ile karıştırırsanız ideal olur. Gerçek yapraklar çıktığında ve biraz çoğaldığında süreyi uzatmadan yeni yerine almak lazım.

Fazla su ve karanlık fidenin boylanmasına sebep oluyor. Yukarıdaki gibi sorun (boylanma) domates gibi sebze fidelerinde olursa, şartların düzelmesiyle zamanla düzeliyor ancak çiçek fideleri nazik olduğu için bence yeni ekim materyali, yeni tohum ve dört ay sonra, yeni turdan bilet almak mantıklı bir tercih olacak.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön