Mecbur kalınan durumlarda, domates henüz kızarmaya başlamışken alınan tohumların çoğunda çimlenme oranları yüksek olabiliyor ama biberde en uygun olanı, meyvenin tamamen tohum olgunluğuna erişmesini beklemek.
Çoğu biber, tohum olgunluğunda kırmızıyken, sizin dediğiniz gibi farklı renkler de söz konusu olabiliyor. Olgunluk rengine dalında tamamen ulaşan biberlerden aldığınız tohumları dağıtmanızı tavsiye ederim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM
Bir de kimi biberlerde ise zaman yetişmediği için tohum alabilmek için gereken olgunlaşma renk değişimi olmadı. Mesela turuncu habanero turuncu oldu ancak soğuk vurmadan toplandı. Bunların tohumlarını aldım ben ve çimlenme olacağını ancak gelişimini tamamlamışlara göre çimlenme oranının daha düşük olacağını düşünüyorum. Bu sebeple kendim ve tohum paylaşım etkinliğine bu tohumlarla katılımın sağlıklı olup olmayacağı hakkında bir değerlendirme yapabilir misiniz?
|