View Single Post
Eski 06-11-2016, 18:06   #7
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Deşti (Susuz yetişen) Domates

Tohum çeşit adı: Deşti (Susuz yetişen) Domates

• Tohum kaç yıldır sizdedir: 2

• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları (Güney), rakım: 470 m

• Tohumun kökeni : Adıyaman merkez köyleri (Bahtiyar 02 vasıtasıyla geldi)

• Kullanılan gübreler : Keçi gübresi

• Bitki tipi ve gelişim durumu: Oturak

• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerden oldukça uzağa dikildi.

• Yetiştirme Yöntemi: Deşti yetiştirme usulü; tohumlar diğer domates çeşitlerindekiyle aynı şekilde çimlendirilir. Fideler yaklaşık bir karış boylandığında dikime hazır hale gelir.

Metrekareye bir çukur düşecek şekilde yaklaşık 25 cm derinliğinde ve eninde açılan çukurlara bir-iki avuç gübre attıktan sonra çukurları ağzına kadar suyla doldurduk, su tamamen emildikten sonra fide dikimini yaptık ve etrafını toprakla kapattık, can suyu verdik. Bitki biraz gelişince boğaz dolgusu ve çapa yaptık. Tüm sezon boyunca on günde bir çapaya ve ot temizliğine özen gösterdik. Can suyundan sonra iki kez yağmur yağdı, ardından kurak geçen yaz mevsimi boyunca bir kez dahi sulanmadılar, ki bahsi geçen bu kuru zaman üç buçuk ay sürdü. Etraflarında sulanan herhangi bir meyve fidanı da yoktu. Meyve verimi bir kez oldu, meyveler aynı hafta içerisinde olgunlaştı.

Geçen yıl ana kayanın yüzeye yakın olduğu bir yerde (yüzeyden yaklaşık iki karış aşağıda başlıyordu kaya yapısı) bitki başına ortalama 450 gr meyve almıştık. (Max: 680 gr.) Bu yıl bitkileri toprağı derin bir yere diktik ve verim ikiye katlandı. Buradan anladığım şey köklerin oldukça derine inme yetisi olduğu.

Farklı iklim ve toprak koşullarında verim değişebilir ancak azalacağını sanmıyorum. Yaz yağmurları olan yerlerde verimin ve meyve ağırlığının artması kuvvetle muhtemeldir. Aynı tohumlar sulu yetiştirildiğinde ufak-orta boy meyveler verdiler ve tüm sezon boyunca hasat devam etti.

• Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: 15-35 gr arasında meyveler aldık. Yuvarlak, küçükler hafif basık, büyükler basık ve kimi zaman hafif dilimli, kırmızı renkte, bol çekirdekli, asitli, hafif ekşimsi tada sahiptir.


Name:  DSC_1636.jpg
Views: 2390
Size:  62.9 KB


Name:  DSC_1670.jpg
Views: 2396
Size:  48.9 KB


Name:  DSC_1673.jpg
Views: 2392
Size:  43.5 KB


Name:  DSC_1688.jpg
Views: 2477
Size:  28.8 KB

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön