View Single Post
Eski 22-10-2016, 13:28   #588
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Aday ağaçlara genel olarak bakacak olursak, evet tümü potansiyel barındırmakta ve geçecek yıllarla birlikte her biri güzel birer bonsai olmaya adaylar.

Fakat şöyle bir gerçek var, her ne kadar bonsai bir sanat ve sanatta da kişisel keyif ve beğeni öğeleri ön planda olsa da, eğer kişi henüz o sanat dalında amatör ve yardıma ihtiyaç duyar pozisyondaysa, o sanat dalıyla ilgili bazı genel geçer kuralları öğrenmeli ve ilk çalışmalarını bu öneriler ışığında şekillendirmelidir.

Aday ağaç seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurların en önemlilerinden birinin gövde kalınlığı olduğunu sıklıkla vurguluyoruz. Uygun ölçülerde kalın bir gövde ile başlamak ilerleyen süreçte elinizi çok güçlendirecektir. Çünkü en basit anlatımla, kalın bir gövdeye dallar, dalcıklar, yapraklar ekleyerek onu ağaca benzetebilmek, aynı işlemlerin ince bir gövdede yapılmasına oranla çok daha gerçekçi bir sonuç verir.

Elbette kalın gövdeli olup da ağaca benzemeyen binlerce örnek, diğer tarafta da incecik gövdeler üzerinde ustalıkla tasarlanmış dal yapısıyla çok gerçekçi binlerce örnek bonsai bulmak mümkündür. Burada vurgulamak istediğim genel kabul görmüş yöntemler üzerinden izlenecek yoldur.

Kalın ve uygun özelliklere sahip bir gövde üzerinde ağacın toplam boyunu belirlemek çok daha kolay olacaktır, çünkü ağacınızı eğer gövde/boy oranına göre şekillendirirseniz oldukça tatmin edici yüksek bir ağacınız olur, hayır o kadar uzun istemiyorsanız, gövdeyi istediğiniz boya indirebilir ve oradan yapıyı inşa etmeye başlayarak sonuçta hedeflediğiniz boyda bir bonsaiye ulaşabilirsiniz.

Bu durumun aksi de elbette seçilebilir, ince gövdeli bir adayla uzun boylu bir çalışma yapılabilir. Hatta bu yapıdaki çalışmalar Literati/Bunjin olarak adlandırılan ve tüm dünyada son derece saygı gören örnekleri de içinde barındıran bir alt sınıfı oluştururlar. Fakat bu tarzda bir bonsai oluşturmak, özellikle yeni başlayanlar için son derece zordur, çünkü ortaya çıkarılacak çalışmanın izleyene o gerçekçi hissi verebilmesi için sanatçının hem zirai, hem estetik, hem de tercihen felsefi yönden bu sanatı özümsemiş olması gerekmektedir.

Sonuç olarak, son eklenen aday ağaçlarla ilgili olarak gözüme çarpan en belirgin özellik ince oldukları yönünde, bu durumda yapılabilecekler;

1 - Shohin dediğimiz, oldukça kısa, cüce tarzda bir yapı belirleyerek o hedefte ilerlemek.

2 - Adayları serbest gelişime bırakarak kalınlaşmalarını sağlamak. Bu süreçte sulama, gübreleme gibi en önemli konularda tecrübe sahibi olmak, zamanı geldiğinde işlemlere başlamak.

3 - Kişisel zevk doğrultusunda, gövde ince de olsa istenen boyda bir çalışmaya başlamak.


Öncelikle bunlardan hangisini seçtiğinizi belirleyerek başlamalısınız. Fakat mevsim itibariyle önemli bir not olarak ekleyeyim, 1 ya da 3 no'lu seçenekler için, adayların çoğunun da İstanbul'da bulunduklarını göz önüne alarak, yapılacak işlemleri mart-nisan aylarına programlamanız çok daha doğru olacaktır.

Adaylarınızda başarılar, her yeni adayınızın öncekilerden daha güzel olması dileğiyle.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön