View Single Post
Eski 13-10-2016, 23:05   #147
Charlaux
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Teşekkürler sn.Charlaux.
Aslında Hydrotonum da var da küçük tanecikleri ayıklayacak vakit bulamadım.
Holandadan gelen tüm minyatürler hep Sphagnumda, o yüzden acaba böyle daha mı mutlular diye düşündüm.
Küçük orkidelerim işyerinde, orada 8 saat gözümün önündeler, kontrolü daha kolay.
Ev otel misali çalışan insan için Vakit yok.
Hydrotonu ayıklarsam, küçük, orta ve büyük tanecikli olarak, daha rahat kullanacağım. Hem kökler daha çok hava alacakmış gibi onunla.
Hem vakit yok (vakit olunca onlara bakarak deliriyordum gerçi) hem tam emin olabildiğimiz bir bakım türü.

Orkideler genelde yurtdışına satılınca genelde Spaghnum karışımıyla gelirler. Çünkü spaghnum köklere sarılıp az yer kaplar, hem pek çok ülkedeki toprak sorunsalını da çözmüş oluyorlar (Sanıyorum bitki sağlık sertifikası için incelemeye götürürken yosunla beraber gidiyor). Sebebi ne diye soracak olursanız nem tutması. Yani orkide yolculukta susuzluktan ölmesin diye. Fakat ben bu yosunu hep kullandığımda onların ölüm fermanı oldum o ayrı. Çünkü su sorunsalı var.

Orkide kökleri hep nemli birşeye sarılı kalırsa nolur çürür (nasıl ki çamaşırı ıslak bırakırsak nem kokar). Peki spaghnum yosunu ne adı üstünde yosun yani bir canlı;kurabiye canavarının su seven versiyonu. Spaghnum yosunu kurumasın diye suya muhtaç. Öyle bir denge tutturulması gerekiyor ki hem yosun susuzluktan kurumayacak hem de ıslak olmayacak. İşte ben o deneyi tutturmadığım ve akli dengemi korumak istediğim için orkide karışımı kullanıyorum

Doğada orkidenin yanında yosunda bulunuyor tabii ancak doğada evde sağlanılmasınzor olan bir denge var. Hydrotonun ne olduğunu biliyor ancak ismini bilmiyordum. Baktım alternatif yöntemlerde listelenmiş ancak oek bir alternatif denemez. Sonuçta orkide zaten ne toprakta ne aldığımız karışkmda ne yosunun içerisinde yetiştiriyor. O karışımın tek amacı bizim doğayı en iyi şekilde taklit edebilmemiz. Dolayısıyla gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Bu arada bir mahsuru yoksa Hydrotonu nereden aldınığınızı öğrenebili miyim?

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön