Konu: Kavun
View Single Post
Eski 29-09-2016, 17:47   #65
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Bağrıbütün neden dediğimi daha önce yazdım ancak tekrar yazayım ( sanırım geçen seneki tohum paylaşıma ait yazışmalarda önceki yazdıklarım) :

Köyde fide yetiştiren köylüden evvelki yıl aldığım fideler içinde bu kavunda vardı. Kavun büyük bir ayva kadar olduğunda sarararak olgunlaşıyor aynı zamanda da kendiliğinden sapından kopuyordu. Kavunun çekirdekleri tamamen gövdeye yapışık ve bütün halde olduğundan nasıl bir kavun diye düşündürdüydü. Diğer özellikleride, kesildiğinde yaydığı enfes koku ile tadı ve aromasıydı. Ben bu kavuna kokulu kavun adı takarak çekirdeklerini kuruttum. Köylüye sordum nerden bu kavunu buldun diye, net hatırlamadı ancak bir tohum paylaşım etkinliğine gittiydim oradan almış olabilirim dedi, onların geçmişinden gelen bir kavun değilmiş.
Bu yılki paylaşım öncesi Bağrıbütün kavun hakkında bazı bilgiler yazdı üyelerimizden bir arkadaş ben onları okuyunca bu kavunun çekirdeği bende var diye aynı yere yazdım ve benden talep edildi paylaşımda. En büyük işaret kavunun olgunlaşınca kendini toprağa bırakması, başka bir kavunda ben bunu duymadım. Ben de o günden sonra bu kavunu tesadüfen buldum dediğim bu isimle yazdım. Bu kavun bu yıl Çeşme kavunlarla sarmaş dolaş büyüdüler... Tahminim çekirdek yapısında bir tozlaşmayla oluşan değişim yaşadık. Kavunun tadı ve kokusu aynı geçen yılkiyle.
Geçen hafta yeşilden sarıya dönmüş bir tanesini koparıp getirdim balkonda olgunlaşsın diye bekletmekteyim. Küçük bir kavun o, akşam keseceğim bakalım nasıl çıkacak içi...

Hikayesi budur kavunun isminin, yanlış bir yayılmaya meydan vermemek için bundan böyle kokulu kavun deyebilirim eskisi gibi....

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön