View Single Post
Eski 24-09-2016, 21:56   #37
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dongyul Mesajı Göster

- İlk olarak geçen sene tohum etkinliğine katıldım 25 adet tohum talep etme hakkım vardı, ama bu sayı çok az geldi bana.. siteye üye olan arkadaşlarıma veryansın ettim aldığım karşılık yeni kullanıcı açıp tekrar 25 adet tohum talep et dediler, demek ki bu tarz bir şeyler yapılıyor ki biliyorlar ve bana da söylediler.... Ben bu yanlış davranışı kendime yakıştıramadım ve yapmadım.... YAPILABİLİRMİYDİ EVET YAPILABİLİRDİ...
Az sayıda da olsa bunu yapmaya çalışanlar oldu. Atlatıldığımız bir durum olmasına küçük de olsa bir ihtimal vereyim ancak zannediyorum hepsini değerlendirme esnasında tesbit ettik. Unutmayalım ki sisteme kaydedilmiş ve önceki yıllara ait her türlü bilgiyi kullanabiliyoruz ve üyelerin forum ve etkinlikteki aksiyonları çok iz bırakıyor.

Foruma sadece tohum almak için gelenler olduğunu, tohumları aldıktan sonra da kaybolanlar olduğunun farkındayız. Ne ki, bunlar çoğunlukta değil. Buna rağmen son etkinlikten sonra hep birlikte yaptığımız değerlendirmede bu oranın kurallar yoluyla azaltılmasını sağlayacak önlem alınmasının yerinde olacağında çoğunluk mutabakatı sağlanmıştı.

Bunu ölçmek üzere elmizde iki parametre var. Birincisi ne zaman foruma üye olunduğu. İkincisi de yazılan mesajlar ve ne zaman yazıldıkları. Bu iki parametreyi de dozunda kullanmamız gerektiğini düşünüyorum. Yani burada amacını aşan dozda bir kural ile forumdaki yeni dongyul'leri kaybetmek istemeyiz Unutmayalım ki tohum hayattır, dağıtmak cömertliktir, isteğimiz tüm tohumların doğru yerini bulmasıdır, ancak bazı tohumların akıbetini kaybetsek bile töleransımızı hayatın olabildiğince yaygınlaştırılması yönünde kullanmalıyız.

Elbette bunlar kurallar yoluyla uygulanan filtreler. Esas filtre paylaşımcıların kendileridir.

Bu etkinliği diğerlerinden net olarak ayıran başka bir özellik, paylaşımcıların iradelerinin asla çiğnenmemesidir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dongyul
Yani benim değerli tohumlarımın gelecek seneye başka bahçelerde ekilip tohumlarının alınıp gelecek yıllarda başka bahçelerde görmek hedefim...
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dongyul
- Yazmışsınız ilk on kişiye diyorum çünkü ilk beğenen tohumu alır... 10 kişi dolmuşsa kimse beğenmesine gerek kalmaz...

İstediğiniz 10 kişiye gönderebilirim ama bu kafalarda adam kayırdı düşüncesi yaratır... o yüzden ilk 10 kişi kim seçmişse tohumu alır...
Yukarıdaki iki ifade aslında biribiri ile çelişiyor

Dağıttığınız tohumların başka bahçelerde ekildiğini görmek/duymak istiyorsanız, elinizdeki tohum miktarı da sınırlıysa, evet, "adam kayırma" hakkına sahipsiniz. Bu paylaşımcıların doğal hakkı olan insiyatiftir.

İsterseniz bu insiyatifi kullanmama insiyatifine de sahipsiniz. Talepleri saniyesine kadar zaman damgasıyla paylaşımcılara sunabiliyoruz.

İsterseniz başka kriterler de kullanabilirsiniz, söz gelimi en eski 10 üye, en çok mesaj sayısına sahip 10 üye, üye olduğu sürede ay başına ortalama en çok mesaj yazan 10 üye, en sevdiğiniz 10 üye, vs.vs. sınır yok, tamamen özgürsünüz.

Makul olan şudur; paylaşımcı elindeki tohumlar sınırlı ise belli sayıda kişiye dağıtım yapabileceğini (söz gelimi 10 kişi) belirtebilir ve sonunda kendi hakkaniyet kriteri neyse ona göre dağıtım yapar.

Ancak "ilk 10 kişi" diye kriter belirtmek bağlayıcıdır ve bu sebeple tohumları yeterince iyi değerlendiremeyeceğini düşündüğü bir talep edene göndermek zorunda kalırken etkinlik sonuna kadar beklemiş on birinci talebi reddetmek durumunda olur.

Buna rağmen hangi kriteri uygulayacağı, bu kriteri önceden ilan edip etmeyeceği paylaşımcının insiyatifindedir. Bu konudaki tek kural paylaşımcının karar sahibi oluşudur.

Şunu bilin ki, düzenli olarak yetiştiricilik yapıp uzun süredir forumda aktif olarak bulunan üyelerin çoğu taleplerini etkinlik sonuna doğru yaparlar. Bu da normal. Paylaşılan tohumların tümünü görüp bunların içinden seçim yapmak istemelerindendir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dongyul
İlk olarak geçen sene tohum etkinliğine katıldım 25 adet tohum talep etme hakkım vardı, ama bu sayı çok az geldi bana
Elinde önceden hiç tohum olmayan biri 25 çeşit tohum ile gayet güzel bir bahçe kurabilir ve ertesi sene de paylaşımcı olabilir. Bizim bile kaç yıllık bahçede yetiştirdiğimiz çeşit sayısı bu rakamdan çok da fazla değil. Dolayısıyla bu rakam o yıl paylaşımcı olmayan üyelerin talep edebilecekleri en fazla çeşit sayısı olarak gayet makul (özellikle böyle bir kuralın olmadığı önceki iki etkinlik düşünülürse).

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön