View Single Post
Eski 24-09-2016, 13:36   #1
Charlaux
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
charlaux / Phalaenopsis

Merhaba arkadaşlar,

Bu sayfayi acmamin sebebi orkide severlerin yasadigi sikintilari,yeni tur phalaenopsisleri anlatabilmek ve gelisimleri gorebilmek.Internet sikintisi oldugu icin bu kismini hemencecik yazdim birazdan guncelleme yapip duzenleyecegim.


Phalaenopsislere 82.sayfadan giris yapmisim. Bu da demek oluyor ki uzun zamandir ilgileniyorum diyebilirim.Kendimi hem gelistirdim hem cok orkide olduruyorum uzulerek;ama herseyi yapip denemekten sonra. Bu cok onemli! Orkidelere saygi duyup onlara iyi bakmayi kabul etmek gerekiyor;olurlerse uzulecegiz ama kabullenecegiz.

Asagidaki phalaenopsis NOIDlerden. Hangi tur oldugunu tahmin ettiklerimiz ama emin olamadiklarimizdan. Bu orkidenin onemli noktalarindan birisi NOID olusu ve ayni zamanda isigin onemi, ozen . Simdi ilk olarak isigin oneminden bahsedelim.

Bu orkideyi ilk aldigim zamanki hali Phalaenopsis. Bu sure icinden baya zaman gecti yapraklar baya devlesti ve hala yasiyor. Neden? Cunku pencere kenarinda kapali bir ortamda guzelce kendi halinde cok ustune gidilmeden yetistiriliyor. Saksinin altinda gorebileceginiz bir seffaf saksi var bu ona suyunu veriyor, iki tarafi camli oda sera etkisi yapiyor ve isik gelistiriyor. Sonuc olarak orkidelerin sartlarini saglayip unuttugunuzda orkidenin gelisimini goreceksiniz.

Ikincisi NOID yani marketlerden aldigimiz orkidelerin sikintilari. Kimse yanlis anlamasin onlari cok seviyorum ancak tercih edince kendi sikintilariyla geliyorlar. Yukarida belirttigim gibi bu orkidenin rengi sari oldugundan atalari hakkinda bildigimiz konular var;

Sogo Lisa
Sogo Pride
I-Hsin Sunflower
Brother Lawrence
Brother Passat
Taida Lawrence

Fakat gercekten bunlardan hangisi ya da bunlarin hangisinin hangi turle karisimi bilemeyecegiz cunku bilgiler girilmemis dolayisiyla bir tur ismi veremeyiz (ama benzetebiliriz) Bu da orkidenin ozel ihtiyaclarini degerlendirmemizi zorlastiriyor, ne kadar guzel olsa da uretimini saglayamiyoruz (cunku yavrulari resmi olarak taninmayacak),saglarsaniz bile hobi orkideniz olacak. Hobi orkidesi olsun ne sikinti var ancak siz bu isi seviyorsaniz bazen bu uzuyor insani. Ve uretim icin gercekten hevesliyseniz bu orkidelerden birseyler uretemezsiniz cunku genetik bilgisini bile bilmiyorsunuz belki kisir, belki diger bitkiyle genleri uyusmuyor gibi gibi. Dolayisiyla hevesli bir orkideci olduysaniz ve bakim hakkinda bilgisiyseniz o zaman Ebayden birkac phalaenopsis siparis ederek denemeye baslayin.

Bu turun getirdigi zorluklari anlattigim detayli basligin linki Orkidelerde Kök Çürümesi

Eklenen Resimler
 
Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön