View Single Post
Eski 15-01-2015, 20:02   #310
Charlaux
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi roserose Mesajı Göster
Ilginiz için çok teşekkür ederim sn Charlaux
Ne demek

Simdiki orkideniz yasasin yasamasin orkidelerde dikkat etmek gereken iki nokta var; kokleri ve tac yapisini saglam tutacaksiniz, curumelere karsi onlemini alacaksiniz.

Cunku kokler saglam tutulursa phalaenopsis'inizin zamani geldiginde ( 6 aylik -12 aylik periyotlar halinde) ciceklenmeyi gerceklestirecektir. Ayrica bitkinin gelismesini onemli kilan yapraklarin cikmasini saglayacaktir.

Orkidenizin tac yapisini saglam tutmaniz orkidenizin yeni yaprak olusturabilmesi icin oldukca onemli.Bunun icin oraya su sicrarsa temizlemiz, curumeler basgosterdiyse oksijenli su pamuk ikilisiyle silip durulamak olacaktir.

Peki salam kok icin orkideniz neye ihtiyac duyar ? Su, isik, havadarlik, nem ve besin.

Su icin buyuk kurdanlardan topraga batirmaniz yeterli; kurdan islaniyorsa subsrat hala su tutuyor demektir, kurumussa su verme zamani gelmistir.

Isik icin evinizin en aydinlik kosesini secmeniz gelisimi tetikleyecegi gibi sekilsiz yaprak olusumlarini da onleyecektir.

Havadarlik icin arada sirada cam acmaniz yeterli.

Nemi saglamak icin saksi altligina altina cakiltaslari (toz gibi olan en kucuklerinden) ve su tutun bu sayede nem saglanacaktir.Ve en onemlisi orkide macerasinda yeniyseniz spaghnum yosununu kullanmayin hatta orkidenizde boyle bir karisim varsa yenileyin.

Besin ise cicekcilerde satilan besin gibi degil yurtdisinda oldugu gibi besin icerigi duzgun bir besin olmali; Turkiye'de bunun en iyi ornegini sn.Ziya Soner Bey'de gordum ancak yurtdisinda elbet secenekler mevcut.

Uygun bir substrat ise gercekten en onemlilerinden birisi.

Ve bence Turkiye'deki en buyuk sorun: IKEA,Koctas merkezli yerlerde satilan phalaenopsislerin cogu multihybrid NOIDlardir (kisacasi seceresi bilinmeyen cesitli turlerden olan) ve Bonsailer gibi markete hizmet edilmek icin sunulmustur. Ancak seceresi bilinen bir orkideyi ebay'den 5 dolara bile alabilirsiniz. Secere size bakim hakkinda daha detayli bir bilgi verecektir.Bazi orkidelerin cicek sapi hic kurumaz, bazilari cok sicak sever bazilari donlara dayaniklidir ancak maalesef Turkiye'den aldiginiz phalaenopsislerin karakterleri supriz. ( ki bu yuzden yorumlarda net olunamiyor cunku bazi turlerin ne kadar dayanakli oldugu,hangi hastaliga dayanikli oldugu bile belli)

Son olarak bundan baska basliklarda da dile getirdim ama phalaenopsislerinizde kayip olmadan uretim meselesine hic bulasmamanizdir. Orkide uretimi ciddi bir mesele ve yapi marketleri orkidesi bakimindan daha zor ve NOID turlerle yaptiginiz uretimlerin kaydini yaptiramazsiniz.

Duzenleme : Yanlislikla 5 dolar demisim 5 pound civari ( shipping dahil, CITESsiz urunler Turkiye'ye ulasabilmekte ) kargosuyla beraber Ebay uk'dan siparisini verebilirsiniz.17 lira ediyor secereli bir urunun fiyati.


Düzenleyen Charlaux : 16-01-2015 saat 14:09
Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön