View Single Post
Eski 15-09-2016, 15:13   #63
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Hibrit olan ilk kalem tohumu seleksiyondan geçirip dağıtıma açan kişi, kendi tohumunu Smokin Ed's Carolina Reaper adıyla tescilletmiş. Bu isimle başka bir üretici tohumu satamaz. Biber ilk piyasaya sürüldüğünde tohumun stabil olmadığı yönünde pek çok şikayet vardı. Şu anda stabil mi bilmiyorum.

Pepper Joe'nun "çiftçi kimliği" çok önemli çünkü tohum şirketi işletecekseniz tohumu kendiniz üretmeseniz bile hangi tohum nasıl hasat edilir, hangi tohum hasat edildikten sonra ne kadar süreyle çimlenme özelliğini kaybetmeden tazeliğini korur vs gibi konularda bilgi sahibi olmanız gerek.

Pepper Joe, tohumları üreticiden toptan alıyor paketleyip satıyor. Bugünkü piyasa şartlarında, üreticiye ödediği paranın en az 10 katını kazanıyor olduğunu tahmin ederim. Bu kadar kar edilecekse, satılan tohumun çimlenme testinin de bir zahmet satıcı tarafından yapılması gerekir.

Tohumda bir sorun çıkmayacak diye bir kural yok. Bazen çok iyi şirketlerin tohumlarında bile çimlenme sorunları olabiliyor. Çevresel faktörler, hasatta kullanılan yöntem, meyvelerin hasattan önce depolanma şekli vb faktörler tohum kalitesinde etkili olur. Örneğin, biber tohumlarını meyvelerin içinde bırakıp tohumları meyvelerle birlikte kurutursanız geçmiş olsun, kuruyan meyveden çıkardığınız tohumlar ya hiç çimlenmez ya çimlenme oranları büyük oranda düşer.

Her ne nedenle olursa olsun, satılan tohumda bir sorun çıktığında, zaten yapılması gereken iki şey var:

1) Para iadesi
2) Tekrar tohum göndermek

Tohum satışı yapılırken, alıcının hemen ekeceği kabulü de yapılır. Para iadesi de genelde satış yapıldıktan sonraki ilk iki ay içinde yapılır.

Siz sanırım tohumları geçtiğimiz Ağustos ayında temin ettiniz. Tohumları toptan aldığı yetiştirici, kendi iklim koşullarında (Güney Carolina) tohum hasadını Ağustos ve Eylül ayında yapar, hasattan sonra tohumlar paketlenir ve 2016 satışı için hazır hale gelir. Dolayısıyla sizin daha önce aldığınız ve çimlenmeyen tohumlar 2015'in yaz sonuna/sonbaharına aittir. Bu arada o tohumları satın aldığı üreticiyle de kavga etmiş gözüküyor, kendi sayfasında anlatmış. Size taze tohum gönderebilmesi ve 2017'de satışa devam edebilmesi için yakın zaman içinde yeni bir tohum kaynağı bulmuş olması gerek.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey Mesajı Göster
Pepper joe'nin çiftçi kimliği çok önemli değil aslında,benim açımdan ondan aldığım tohumların orjinal olmsı önemli.Sizin yazınızdan anladığım şu bu ürün patentli bir ürün pepper joe bunu orjinal olarak satıyor(tamda beni ilgilendiren kısım burası)ama tohumun çimlenmesinden vs anlamaz diyorsunuz.

Bende pepper joe iyi bir esnaf izlenimi bıraktı.Tohumlar çimlenmedi diye ikinci sefer yolladı şu anda İstanbul'a giriş yapmış.Bu seferde gelsinde çimlenir mi orjinal mi çıkar artık o kısımlara bakacağız.Bu adam kendisi yetiştirmiyorsa bu alışverişten kar etti denilemez.

Bence sen çimlendiremedin deyip yollamayabilirdi,zaten ben istemeden o teklif etti burası çok hoş bir hareket.Kimse yanlış anlamasın burada savunma felan yo yaşadığım tecrübeleri anlatıyorum.

Bu arada 25 gün oldu çimlenen yok ama bekleyecekler öylece ikincilerde gelirse onlarıda ekeceğim beraberce izleyeceğiz.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön