View Single Post
Eski 14-08-2016, 22:31   #554
Erdal Hoca
Ağaç Dostu
 
Erdal Hoca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-06-2010
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 223
Herkese selamlar,
Birkaç yıldır bhut jolokia yetiştirme ve ürün alma mücadelesi veriyorum. Hepsini tek tek anlatmak boşa yer işgal etmek olur. Baktım ki tohumdan yetiştirmek benim için bir hayal, bu yıl bir siteden fidesini aldım. Çok kaliteli/organik gübreli bir toprak ve oldukça büyük bir saksı hazırladım.

Bitki çok hızlı ve güzel bir gelişim gösterdi. Boyu 70 cm kadar oldu sanırım. Çok sağlıklı ve koyu yeşil yaprakları var.

Önce 3-5 çiçek verdi ve hepsi döküldü..... Bu normal, ama nasıl olsa bundan sonraki çiçeklerden biber alırım diye düşündüm. Sonra 8-10 çiçek daha verdi, onların da hepsi döküldü. Unutmadan söylemeliyim ki şu an üzerinde 100-150 kadar çiçek var. Ve bugünden itibaren onlarda da dökülme başladı... Bu ikinci parti çiçeklerin de dökülmesinden sonra başta ağaçlar.net olmak üzere birçok forum ve siteden araştırma yaptım. Oralardaki teşhis ve tedaviler hakkında uzun uzun yazılar okudum. Bu işe saatlerimi harcadım...Genelde 3 görüş ağırlıkta:

1- Saksının-dolayısıyla-toprağın aşırı ısınması
2- Fazla sulama
3- Tozlaşmanın olmaması

Sulama konusunda kendimden eminim. Asla fazla sulama yapmıyorum. Bitkinin gün içinde yapraklarının buruşmasını bekliyor, akşam serinliğinde bile buruşuk kaldığı günlerde sulama yapıyorum.
Isınma konusunda durum şu: Saksı öğleden sonra saat 14.30-15.00 gibi güneş almaya başlayan balkonda duruyor. Hatta korkumdan balkonun en az güneş alan köşesine yerleştirdim saksıyı. Bu arada forumlardaki tavsiyeyi uyguladım ve saksının etrafını aliminyum folyo ile sardım. ( Yarın toprağın üstünü de bir gazeteyle kapatmayı düşünüyorum ) Ben bu zamana kadar ne kadar çok güneş ve sıcaklık o kadar acı biberler diye bilirdim. Demek ki yanlışmış

Elbette bu arada fideyi aldığım sitenin yetkilisiyle de sürekli mailleşiyoruz. İlgisinden çok memnunum, sürekli yardımcı olmaya çalışıyor. Bana "cropset" isimli bir zirai ilaç önerdi. Ancak yaşadığım yerde çok fazla sera vb. olmasına rağmen ilaç bayilerinde bulamadım. Sadece biri " bu sıvı bakır içerikli bir üründür. Muadili var, fiyatı 70 tl " dedi. Ben de çok pahalı bulduğum için almadım.

Gelelim tozlaşmaya: Bu konuda da tavsiyelere uydum ve kulak çubuğu ile çok nazik bir şekilde çiçekler arası polenleri karıştırmaya çalıştım.
Aslında sorum belli ve açık: Tüm bunlara dikkat etmeme elimden geleni yapmama rağmen neden biberimin çiçekleri dökülüyor?
Bu zamana kadar 15 cmlik saksılara rastgele attığım tohumlardan bazen hergün bazen 5-6 günde bir suladığım saksılardan çatır çatır biber alırken neden bhut jolokiada başarısız oldum
(Bakalım bu kadar uzun bir mesajı okuyup cevap veren olacak mı )
2 de fotoğraf koyalım ve sözlerimize son verelim:

Eklenen Resimler
  
Erdal Hoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön