Konu: TCM / bahçe
View Single Post
Eski 14-08-2016, 13:16   #837
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,868
10.08.2016 günü üç-dört saat, zaman zaman oldukça şiddetli, yer yer rüzgar ve küçük te olsa dolu ile karışık yağan yaz yağmuru bahçeye biraz zarar verdi. Eğreti, az daha büyüsün sonra düzeltiriz diye diktiğimiz kimi kargılar ve dolayısıyla barbunyalar devrilmiş. Yer kirazlarının büyücek olan bir kaç kökünün dalları sağa sola yatmış. Rüzgar doğudan gelince evin önündeki uzun dalyalar yere devrilmiş. Balkabaklarının yaprakları geniş olduğu için doludan az da olsa etkilenmiş. Süs ayçiçekleri içerisinde de devrilenler olmuş. Elimden geldiğince devrilenleri demirlerle ayağa kaldırdım. Pek sorun yok. Üç tane bahçıvan kabağı ile hemen yanında kendiliğinden çıkan kavunun yaprakları dün görmeliydiniz. Bir mantar hastalığı nasıl olur un görseli durumuna gelmişler. Rüzgarlı olduğu için ilaçlamayı sonraki güne bırakacaktım ancak dün akşamüzeri hasta yaprakları toplayarak ilaçlamak zorunda kaldım. Bir tanesinde neredeyse hiç yaprak kalmadı. Kabakları, kuru fasulyeleri, patlıcanı, az sayıda kavun-karpuzu ve yeni dikilen daha üzerinde ürün olmayan salatalıkları; sulandırılan kükürt+topas+sıvı deniz yosunu ile ilaçladım.

Bugün sabah ise domates+fasulyeleri sadece sulandırılan kükürt ve sıvı deniz yosunu ile ilaçladım.

Dün dolaşırken pırasanın birinin kökünün kesildiğini görünce İsmail Beyin dediği gibi kepek+decis+şekerli su ile oluşan bulamacı bahçenin beş-altı yerine kap içerisinde bıraktım kurtlar için.

Sonuç; Kul plan yaparken kader yukardan gülermiş. Onun tohumunu alayım, bunun resmini çekeyim, şu olsun da yutayım derken tüm planlar bir kaç saatte alaşağı olabiliyor. Çiftçinin işi zor, Allah yardımcısı olsun.

Sonuç 2; bugünün işini yarına bırakma. Kargıları zamanında ve düzgün dik. Yağmurdan sonra mümkün olduğunca erken mantara karşı önlem al. Domatesleri zamanında buda ve sırığa sık bağla yoksa aşağı kayıp domatesler toprağa değiyor.

Resim ekleyelim de sıkmasın,

Ayçiçeklerinin yağmur sonrası hali,

Name:  13.08.2016 - ayçiçekleri.jpg
Views: 422
Size:  57.5 KB

Elma hasadı, ağaçtan topladık sanıyorsunuz ama değil, yerden.. Bu sene bu ağacın maşallahı var. Biz bunu 'doktor elması'sanıyorduk ama değilmiş. Doktor elması çok daha ekşi, büyük ve yeşil oluyormuş. Bu ise yöredeki adıyla mayhoşumsu 'yaz elması'..

Bu kadar elmayı ye dağıt bitmiyor. Aklıma geldi, kurutmalı bunları, biraz araştırınca 1/10 oranında kararmaması için limonlu suda 10 dk. beklet, üzerine tat, aroma vermesi (şeker düşürücü etkisini de ekleyelim) için üzerine biraz tarçın ve 100 derece civarında bir saat fırında beklet. Sanırım yarımşar saat arayla ön-arka yapmalı. Bakalım sonuç nasıl olacak. Taze hallerini ekleyelim şimdilik.

Name:  elma hasadı 13.08.2016.jpg
Views: 402
Size:  39.9 KB

Önceki sene @bahcedenn in paylaşımı olan ve geçen sene benim de paylaştığım, bana göre sandviçlerin vazgeçilmesi 'Tobolsk domates'

Name:  tobolsk 14.08.2016.jpg
Views: 397
Size:  19.5 KB

Name:  tobolsk arka 14.08.2016.jpg
Views: 411
Size:  17.1 KB

Ve tobolsk ile ilk olgunlaşanlardan yine @bahcedenn den "çatlak" ama güzeller güzeli 'blue beauty domates' Yağmur sonrası ve beklediğinden çatlıyor dense de benimkiler epeydir çatlaktı Tadı mükemmel, kabuğu ince, çatlak olması harici sorun yok. Şekli rengi ve tadıyla bahçenizde mutlaka bulunmalı..

Name:  blue beauty 13.08.2016.jpg
Views: 400
Size:  34.1 KB


Düzenleyen TCM : 14-08-2016 saat 22:01 Neden: Düzeltilmiş link eklendi
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön