View Single Post
Eski 04-08-2016, 08:56   #869
dongyul
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536



Hızlı Bahçecilik


İsmini aslında ben koydum adından anlaşılacağı gibi bu tür bahçecilik her türlü ürünü en kısa zamanda yaz-kış üretime devam etmeyi hedeflemektedir.

Bahçelerimiz ufak olduğu için her zaman boş alan yeteri kadar bulamıyoruz eğer kontrollü ve düzenli bir şekilde ekim yapılırsa her ürünü zamanında yetiştirmek mümkün olmaktadır.

Örneğin; yaz sebzelerini yetiştirmek için zamanında ekilmesi bazılarının ise erken ekilmesi gerekiyor bu tarz durumlarda kış sebzelerinin erken hasat edilmesi yani sökülmesi gerekli ya da aynı şekilde kış sebzelerini yetiştirmek için halen bahçede bulunan domates, salatalık ve biber gibi bitkilerin hasat edilerek sökülmesi gerekiyor. Buda sürekli ekim yapmaya ancak ürünü yeterince alamamaya neden oluyor.

Eğer benim gibi küçük bahçeniz varsa ve her türlü ürünü üretmeye niyetliyseniz bu tarz ekim yapmayı öneriyorum...

Örneğin; kış sebzelerinden marul,kıvırcık, pazı gibi ürünleri tünel seranın altında en az 1 ay erken yetiştirerek yıla başlıyoruz sonrasında mart ayının son haftasında kışlık sebzeleri hasat ederek 1 nisanda yazlık sebzeler olan biber, salatalık ve domates gibi sebzeleri kış sebzelerini yetiştirdiğimiz tünel seraya dikiyoruz bu sayede sebzelerin en az 15-20 gün önce hasat imkanı sağlıyoruz. Havalar iyiden iyiye ısındığında tünel serayı kaldırarak domates, salatalık için çardaklar yapılıyor sonrasında yazlık ürünlerin hasatı başlıyor... bu arada boş durmak yok beyaz lahana, mor lahana, brokoli, karnabahar gibi ürünlerin ekimleri 15 temmuz 5 ağustos arası değişmektedir (erken ürün almak için bu zamanlarda ekilmeli) Ancak bu tarihlerde bahçe tıka basa yazlık ürünlerle dolu olduğundan yerimiz olmuyor eğer böyle durumlarda yeriniz yoksa ve bu sebzeleri dikemezsiniz ve kocaman bir fiyasko kışın bahçeniz boş kalıyor.

Eğer metnin başında da dediğim gibi kontrollü ve düzenli ekim-dikim yapıldığında örneğin domates ve salatalıkların alt yaprakları kesilerek güneş alınımı sağlanır ve domateslerin arasına kışlık mahsüllerinizi erkenden ekmeye başlayabilirsiniz hem yazlık sebzelerinizi sularken kışlık sebzeleriniz de sulanmış olur ^^

Bu şekilde yaz kış ürünlerinizi sağlıklı bir şekilde yetiştirip tüketebilirsiniz.

Kışlık sebzelerin tünel seradaki görünümü; martın son haftası hasat edildi.

Name:  PicsArt_1470293633623.jpg
Views: 500
Size:  63.7 KB

Tünel seraya nisanın ilk hastası yazlık sebzelerin ekimi-dikimi yapıldı.

Name:  PicsArt_1470293754981.jpg
Views: 467
Size:  70.6 KB

- Tünel seranın kaldırılmasıyla yazlık ürünler için domates ve salatalık için çardak yapıldı. Tünel seradan çıkan domateslerin görünümüne bakın ve fotoğrafın sol tarafındaki biberlerin görünümüne bakın. Tünel seradan çıkan domateslerin çiçekleri ve meyveleri mevcutken biberler halen kendilerine gelememişler.

Name:  PicsArt_1470294368096.jpg
Views: 440
Size:  71.7 KB

- Son olarak da domateslerin arası açılarak kışlık sebzeler beyaz lahana, mor lahana ekimi yapıldı.

Name:  PicsArt_1470258407176.jpg
Views: 476
Size:  83.8 KB

İşte tamda bunu anlatmak istemiştim bu yazlık kışlık sebze yetiştirme döngüsümü desem maratonu mu desem bilemedim ama bu olaya "Hızlı Bahçecilik" diyorum

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön