View Single Post
Eski 28-07-2016, 13:11   #59
N.Akdas
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
11) Suzgecin ustunde kalan tohumlari hemen plastik ya da kagit bir tabaga sert sekilde ve suzgeci tabagin disina tasirmadan silkeleyerek aktariyoruz. Bu asamada tabagi, tohumlarin kururken yapismayacaklari bir malzemeden secmenizde yarar var.

Eklenti 375132

12) Tohumlari iyice kurumalari icin 4-5 gun kadar tabakta hava sirkulasyonunun iyi oldugu bir yerde bekletiyoruz. Kurutma suresince, tohumlarin icinde bulundugu tabagi kalorifer peteginin ustune veya baska herhangi bir isi kaynaginin yakinina koymazsaniz cok iyi olur. Sicaklik degisimleri ve/veya yuksek isi, tohumlarin bozulmasina neden olabilir.

Eklenti 375133

Eklenti 375134

13) Sira, tohumlari etiketleyerek saklamaya geldi. Eger ayni cesit domatesten farkli tarihlerde tohum aldiysak, bu tohumlari birbirine karistirmayip ayri ayri paketlerde etiketleyecegiz. Bunun bircok faydasi var. Bunlardan bir tanesi, eger capraz tozlasmaya ugrayan meyveler varsa, bu meyveleri sonraki yetistirme sezonunda belirleme imkanini saglamasi. Tohumlarinizi serin, kuru ve isik gormeyen bir ortamda saklarsaniz cimlenme omurlerini uzatmis olursunuz. Artik ekime hazirlar...


Fermentasyon yonteminin yararlari

1) Bu yontemin pratikte sagladigi yararlardan birisi, domates tohumlarinin etrafindaki jel tabakasinin surec sonunda tohumdan kolayca ayrilir hale gelmesi. Normalde, tohumlarin meyveden cikartilip oldugu gibi kurutulmasi islemindeyse bu mumkun olamiyor. Fermentasyon yontemiyle son derece temiz ve domates parcalarindan ayrilmis tohumlar elde ediyoruz.

2) Bu yontemin, domates yuzeyinde asagidaki resimde gorulebilen yaralara (Corynebacterium michiganense) yol acan patojenlere karsi etkili oldugu biliniyor.

Eklenti 375135

Yararlanilan Kaynaklar

Navazio, J., 2012. The Organic Seed Grower: A Farmer's Guide to Vegetable Seed Production. Chelsea Green Publishing, VT, USA, ISBN: 978-1933392776.
Domates fidelerinden tohum alma üzerine foruma soru sormuştum.Bir arkadaş sizin konunuza yönlendirdi ve çokta iyi yapmış.
En doğalından ve en basit yöntem olmuş bence de.
Annem çocukken istanbul bu kadar taş yığını olmadan bahçelerinde birçok sebze ve meyve yetiştirirlermiş.

Her üründen tohumluk bırakıp sonra kurutup sakladıklarını biliyordu ama tam olarak ne zaman ve aradaki detayları hatırlamıyordu.
Hatta yaz aylarında köye tatile gittiğinde anneannesinin bütün sebzelerin vs. en büyüğünden her ocaktan birer tane ayırıp tohumluk işareti koyup koparmayın dediğini ancak toplayıp,saklama işlemine kadar kalmadıkları için yine bilmiyordu.
Sizin konuyu okuyunca aradığım yöntemin bilmediğimiz tarafları dolmuş oldu.
Paylaşım için teşekkür ederim.

Bizim ülkemizde bir bilgi saklama durumu var.
tabi bu başka ülkelerden gelen en düşük düzeydeki adama bile ülkedeki en önemli adam gibi davranıp herşeyin en ince ayrıntısına kadar anlatıp ülkeye ise tam tersini yapmak da ayrica var.

Bir de doģruyu bildiği halde en basit,doğal ve ucuz yolla elde edilen yöntemleri,bilgileri çok sıkı şekilde çalışarak,uğraşarak tahrip edip yok etmeye çalışan ve beceren insanlar da bol.
Hala da devam ediyor sadece bu konuda değil her konuda ülkede acayip bir propaganda, sinsi sinsi asimile etme çalışmaları yapılıyor.

O yüzden böyle cennet bir vatana sahip olsakta tam anlamıyla yararlanamıyoruz.
Herkesi duymamayı, kulak tıkamayı öğrenmek gerek.

Birşey araştirinca yabanci dilim olmasa da otomatik ceviri vs. yabanci kaynaklara bakarim bizden alip bize unutturduklari içimize gizlenen bizden olmayanlar sayesinde kendilerinde olmayan kültürlerini , bizim kendini bilmezlerden öğrenip acik acik birbirleriyle paylaşıp kendilerinde olmayan kültürleri , aile kavramını, birlik ve beraberliği , doğruyu görebilmeyi yaratma derdindeler ve bayağı da başarılı olmuşlar.

Bunun dışında hayvancılık vs. diye yaptığım yabancı kaynaklı araştırmalarda bütün avrupa ülkeleri ve amerika da bulunan aile çiftliklerinde en az 4 çocuk olmakla birlikte geneli 5 ve 7 çocuk yapıp bize yok ettirdikleri eski köy yaşamı şeklinde küçük büyük bütün çocukları da iş potansiyeline katıp doğru bilgiyi yaşayarak öğrenmelerini sağlıyorlar.
Bu dediğim çiftliklerin birkaç tane olduğunu zannetmeyin kaç senedir çeşitli araştırma yapıyorum sayamayacağım kadar oldular.
Hatta her baktığım 10 çiftlikten ikisi bile 4 çocuk altına düşmüyor.
Herşeyi de çiftlikte yapıyorlar.

Bizim akıllı büyüklerimizde bu tuzaklara düşüp her anlamda güzelim kültürü yok ettiler ahlak çöküntüsü vs. bizde bulunmayan batının bütün saçmalıklarını alıp , yüzlerine gülüp dost gibi davranıp sirtlarından bıçaklayanlara katlettirdiler.
bizde bulmak için uğraşıp duruyoruz.

İnsanın her yeniye nasıl denemeden karşı çıkması yanlışsa her önüne konan şeyi de doğru mu yanlış mı demeden alıp doğruyu da bu kadar çabuk unutması çok yanlıs.
Doğruyu ve doğalı bu kadar çabuk nasıl unutmuşlar?
Nasıl o güzel,eski ve doğal yaşam şekillerini bize aktarmamışlar düşündükçe sinir oluyorum.

İşte bu gibi durumlardan dolayı en ünlü geleneksel lezzetlerimiz vs. rumlar,ermeniler bizim diye patentletmiş haldeler.
Bu alanlardakiler ne yapıyorlar anlamak mümkün değil.

Son olarak siz bu kuruttuğunuz tohumları ne zaman toprakla buluşturuyorsunuz?

N.Akdas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön