View Single Post
Eski 21-07-2016, 17:52   #141
tarku
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi büdü Mesajı Göster
Her sey taseron mantiginda ilerliyor, "öldürmeyeceksin ama yasatmayacaksin da"

Benim mantigima gore soyle bir sistem mantikli olabilir belki:

Visne uretim maliyeti 1TL
Visne uretici satis fiyatı 1.5TL (gelir vergisinden muaf)
Visne nakliye ve dagitim ucreti 0.5 TL
Visne satis fiyati 2TL + 0.5TL vergi + 0.5TL satici kari = 3TL pazar fiyati. ($1)

Hatta visne satisindan gelen verginin bir kismi da visne ureticisine ve toplayicisina tesvik / kaynak olarak aktarilsa, o zaman verginin takibi de saglanmis olur. (Bu islerden hic anlamam, sadece akil yurutuyorum)
Vişne üretim maliyeti 1 lira demişsiniz ya, maalesef bu 1 liranın 80 kuruşu toplatmaya gidiyor (o da bu seneki yevmiyeler için geçerli) Senede 5 defa ilaç atmazsam kurtlu vişne satarım. Bunu da kendime yediremem. Geçen sene 10 ton vişnem kurtlandığı için dalında bıraktım. Bu 5 defa ilaç en az 2.000 lira demek. Budama için 1 000 lira minimum. Sulama için dekara 50 lira 8 dekarı vişne 400 lira sulama birliğine bayılacağım para.

Yakın ilçemiz Akşehir kirazıyla meşhurdur. 2 senedir kiraz 2.5 liraya toptan satılıyor ve sonuçta kiraz bahçeleri sökülüp yerine elma dikilmeye başladı. Bu örneği şu sebepten verdim. Kiraz ve vişne bakım olarak birbirine yakın ürünler. Çoğu vişne bahçesi budama yaptırmadan gidiyor ama ben kirazlarıma yaptığım bakımın aynısını vişnelerime de yapıyorum. Üvey evlat değiller ya . Kusura bakmayın bu konularda çok doluyum, biraz uzattım.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön