View Single Post
Eski 15-07-2016, 12:14   #150
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,127
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sırça Mesajı Göster
Sevgili katılımcılar,
Kuzugöbeği mantarı,turf mantarı, reişi mantarı... Bu mantarların birbirinden farkı var mı? Özellikleri nelerdir? kolayca nasıl bulacağız?
Sevgi ile,
Reishi (Ganoderma lucidum), polipor türü bir mantardır, selüloz çürükçül bir mantardır. Çok serttir, pişirip yiyemezsiniz. Çayını yapabilirsiniz. Öğütüp, kapsüle doldurarak tüketebilirsiniz. Tadı acımsıdır, lezzetli değildir.
Kuzugöbeği (Morchella esculenta, Morchella conica), çürükçül veya simbiyoz (mikoriza) olabilir. Mikoriza, bir mantarın bitki kökleriyle oluşturduğu ortaklık anlamına gelir. Mantar, bitkiye pH yüksekliği gibi nedenlerden topraktan alamadığı demir, fosfor gibi elementleri ve bazı organik maddeleri sağlar, bitki de ona şeker ve bazı maddeleri verir. Karşılıklı yarar söz konusudur.
Türüf mantarı (Tuber albidum, Tuber melanosporum, Tuber aestivum), fıstık çamı, fındık, meşe köklerinde gelişir (mikoriza). Toprak altında bulunur, yüzeye nadiren çıkarlar. Mantar, köklerde geliştiği için bulunduğu bitkinin taç alanının altında başka bir bitki gelişmez ve "yanık bölge" tabir edilen ot gelişmeyen bir alan oluşturur. Bu alanda toprağı eşelediğinizde mantar yumrularına rastlayabilirsiniz. Oluştuğu mevsim konusunda bir bilgim yok. Eğer bir köpek edinip, onu bu mantarları bulma konusunda eğitirseniz, işiniz oldukça kolaylaşacaktır. Avrupa'da önceleri bu mantarı bulmak için domuz kullanıyorlarmış Ama, domuz, bulduğu mantarın önemli bir kısmını yediği için insanlar köpek kullanmaya başlamışlar. Okuduğum bir sitede şöyle diyordu," köpeği bir - iki adet köpek bisküvisi ile ödüllendirip çok pahalı olan mantarı kurtarabilirsiniz, ama söz konusu domuz olunca ürünün büyük kısmını yer".
Amerika'da Fungi Perfecti firması True Morel Grain Master Jar - Fungi.com hububat danerine sardırılmış Morchella esculenta miselyumunu 69$ gibi bir fiyata satıyor. Aynı firma Reishi miselide satıyor. Türkiye'ye getirtmek sorun olabilir.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön