View Single Post
Eski 25-06-2016, 10:14   #81
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmetmesut Mesajı Göster
Velevki köklendirmeyi başarabildim, ana ağaçla aynı özlelliklerde meyve üretilebilirmi?

Havai köklendirme yönteminde anaç üzerindeki bir dalı köklendirip daha sonra yerinden ayırıp toprağa alıyorsunuz, bunu böyle düşündüğünüzde zaten ana ağacın bir parçasıyla yola devam ettiğiniz için farklı olması düşünülemez, elinize geçecek olan yeni ağaç, anacın birebir genetik kopyası olacaktır.

Fakat meyve özellikleri bakımından biliyorsunuz kaliteyi etkileyen faktörler oldukça fazladır. Burada en büyük farkı aşılanmış anaçlardan alınan havai köklendirme çalışmalarında yaşarsınız. Birçok meyve ağacı, o iklimde belki de binlerce yıldır yaşayan, o coğrafyaya mükemmel uyumu yakalamış, yabani, fakat aşılanacak kaliteli meyve ağacı ile aynı aileye üye bir türe aşılanır. Buradaki amaç ağacın kök sistemini olabilecek en güçlü halde tutabilmek, dolayısı ile aşılanan meyveyi en kaliteli şekilde büyütebilmektir.

Siz bu ağacın dalını köklendirip ayıdığınızda yeni oluşan kök yapısı, o kültüre alınmış meyve ağacının öz kökleri olacaktır, o ağacı beslemekte olan gerçek, yerdeki kök yapısı değil.

Bu çeşitli sorunlar doğurur, başta yeterince iyi beslenemeyen ağacın veriminin düşük olması gibi.

Eğer havai köklendirme yapacağınız ağaç aşılı değil de kendi kök sistemi üzerinde büyüyen bir ağaçsa, ayıracağınız dalın anaçla tamamen aynı özelliklere sahip olacağı söylenebilir. Fakat bu durumda da anaç ve yavru ağaçların yetiştikleri toprak yapılarının birebir aynı olması, aynı suyu, gübreyi, güneşi, rüzgarı almaları gibi alt faktörler bir miktar ayrım yaratabilir.

Yani aslında, evet anaçtan alacağınız çelik ya da havai köklendirme yapılmış dal ana ağacın genetik bir kopyasıdır. Fakat akılda bulundurulması gereken konu, ortam ve bakım şartlarının verim ve meyve kalitesini etkileyebileceğidir.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön