View Single Post
Eski 11-06-2016, 17:43   #101
asduskun
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-06-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 28
Petri kabında mantar miseli üretmek

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Besi yerini düdüklü içerisine cam erlenmayer ya da cam balon (500ml)'lik içerisinde koyabilirsiniz. Laboratuvar malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz. Ağzına pamukla tıkaç yapıp üzerini de aluminyum folyo ile örterseniz soğuma sırasında ağız kısmından içeriye küf sporları girmez. Petri kaplarını düdüklü tencere içerisine koyarken, içlerinde 5ml su bulunmasının nedeni, petri kabının içerisinde sterilizasyon sırasında canlı buhar oluşturup enfeksiyon kaynaklarını yok etmek amaçlanır. Bu 5ml suyu koymazsanız, bu hacim ölü hacim olacağı için enfeksiyon kaynağı sporlar canlılıklarını muhafaza ederler. Ayrıca, petri kaplarını polipropilen (jelatin torba) bir torba içerisine koyup içerisine yine 10-20ml su ilave ederek tam olarak sterilizasyonu sağlayabilirsiniz. Torba, petrileri düdüklü tencereden çıkartmanızda kolaylık sağlar. Steril cerrah eldiveni giyebilirsiniz. 5ml su fazla bir miktar değil sterilizasyondan sonra kurutmuyoruz. Akvaryum içerisinde petri kapağını aralayıp kenardan yavaşça petri içine döküyoruz. Petrileri üst üste istifliyoruz.

%70'lik etil alkol alın. Bunu bir su püskürtücüsü içerisine doldurun. Çalışmaya başlamadan önce akvaryumun içerisine püskürtün. Akvaryum içerisindeki havada asılı bulunması muhtemel küf sporlarını yüzeye indirecektir. Sonrada çamaşır suyu ile ıslatılmış sentetik bir bezle bu yüzeyi silin. Ege Üniversitesinde yüksek lisans yaparken, Agaricus bisporus ile çalıştığım dönemde çeşme suyu kullanmıştım (1996). Bir sorun oluşturmamıştı.

HEPA filtreli bir kabin yapmanızı öneririm. İşkence çekmenizin önüne geçer (tecrübe konuşuyor). doku kültürü, orkideler için besiyeri hazırlamak bağlantısında steril çalışma için HEPA kabini yapımı ile ilgili bir gönderi yapmıştım. Okuyun, belki yapmayı düşünürsünüz. Kolay gelsin...


Teşekkürler bu arada ben de şöyle bir bilgi buldum meb kitaplarında belki işinize yarayabilir

bir de youtube videosu

https://youtu.be/V6ddcTGdAJw

Sent from my iPhone using Tapatalk


Düzenleyen asduskun : 11-06-2016 saat 20:00
asduskun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön