View Single Post
Eski 11-06-2016, 13:57   #191
çamkokusu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs Mesajı Göster
Yıllardır sahipsiz hayvanlar, barınaklardı derken pek çok olaya şahit oldum. Yeri geldi insanoğlunun vahşiliği karşısında dehşete düştüm. Çok şükür ki hala vicdanlı insanlar var.

Çoğu insan ise, başına gelmediği için gerçeklerin çok farkında olamıyor. Esir ve ölüm kampı olan barınaklar, bir hayvanı bırakmak için son çare bile olmamalı bence. Gönüllüler ne kadar uğraşırsa uğraşsın bir avuç kişiler. Bir sürü saçma sapan bürokratik işlerin yanısıra, ona bakacağına çocuk bak diyen zihniyet, içinde acıması olmayan zihniyetlerle de uğraşıyorlar. Sadece bazı barınakları diğerlerine nazaran "yaşanabilir" kılıyorlar.

Ama en iyi barınak bile... Ölüm kampı... Küçücük bir alana sıkışmış 700 köpek olan yerler gördüm. Birbirlerini parçalamış olanlar.. Yavrunun, küçüğün, zayıfın yaşama şansı olmadığı... Allah'tan sizler gibi insanlar var.. Umut ışığı...

Haddim değil belki ama size bir öneri vermek istiyorum Sn. Nariel.
Bu küçükleri sahiplenecek bir yer bulamazsanız, bunlar dışarıda yaşayacaklar. (Ki kediler ortama kolay uyum sağlayabilir) Ama bunu yapacakları yer yazlık olursa bazı sıkıntılar doğuyor. Özellikle yazlığınız sadece bir "yazlıkçı" bölgesinde ise. Yerleşim pek yoksa sadece bol yazlıklar varsa, kışın kalan sayısı azsa... Yazın oldukça bereketli ve yiyecek dolu olduğundan, kediler bu rutine alışıyorlar. El ayak çekildiği zaman da, bir anda beslenemez hale geliyorlar. Yazlıkta bu kedilerle sizin kediniz gibi ilgileneceksiniz. Kedicikler yemeğin hep sizden geldiğini düşünecekler. Ona alışacaklar. Hayvanlar rutinlere bağlıdır. Rutinin dışına çıkıldığında bir anda sudan çıkmış balığa dönerler. Yazın yazlıkta kalan insanlar kedi seviyorlar mı? Mesela ben İzmir'deyken Foça'daki yazlıkların olduğu bir bölgeden bana perişan halde bir hamile Van kedisi olduğunu söylemişlerdi gittik aldık. Açtı, yalnızdı, insanlara alışıktı o nedenle kendi başının çaresine bakamamıştı.

Bizim Çanakkale'deki yazlığımızda bu tip durum çok sık oluyordu. Aileler çocuklarını eğlendirmek için kedi yavrusu falan bulup getiriyordu. Sonra onlar gidiyor kediler kaderleri ile başbaşa kalıyordu. Yakınlarda köy de olmasına rağmen maalesef insanlar onlara aldırmadığı için genellikle kışı atlatamayanlar oluyordu. Bunu bizim yazlıktaki bekçiye kışın vermesi için kuru mama göndererek bir nebze önüne geçmeye çalışsak da sonuçta kısmi bir çözüm. Es-kaza nisanda falan gittiğimizde kediciklerin açlıktan gözü dönmüş şekilde kuru ekmeklere saldırdığına şahit oluyoruz.

Bahçesinde bakabilecek birisi en iyi çözüm. İstanbul'da olsalar seve seve bahçede bakardım. Hali hazırda bakmakta olduğumuz 4 kedimiz var zaten. (Bir tanesini ölmek üzereyken, hayata döndürdük. Ağır bir gribi ve enfeksiyonları vardı. Veteriner ölüm riskinin olduğunu söylese de minik canavar çok şükür hayata tutundu.) Çok fazla evcilleştirmemeye gayret ediyoruz, kendi başlarının çaresine bakmayı öğrendiler onlar da.

Bir başka çözüm de üniversite kampüsleri. Orada her daim hayat ve yiyecek olur. Trafik olmadığından da ezilme riskleri azdır. Ege kampüste maskot olmuş pek çok kedi var. Kediler bir kez mekan belirledikleri zaman oradan ayrılmaya çok meyilli olmuyorlar zaten. Kediler için üniversite kampüsleri de iyi bir alternatif olabilir.
Evcilleşmiş kednin doğası bozulmuştur zaten.Mümkün olduğunca kendi avlanabileceği ortamlara bırakılmalı...

çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön