View Single Post
Eski 08-06-2016, 18:36   #94
Vyatcheslav
Yeni Üye
 
Vyatcheslav's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-06-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13
Dracena Massengena'nın Yapraklarındaki Sararmalar ve Leke Oluşumları

Merhabalar!

Yaklaşık 1,5 yıl önce annemin evinden edindiğim Dracena Massengena türü bitkimin yapraklarında, son 2 ay içerisinde anlam veremediğim olumsuz gelişmeler gözlemlemekteyim.

Karşılaştığım problemin siz bilgi sahibi değerli insanlar tarafından kolaylıkla teşhis edilmesi adına bitkime uyguladığım bakım ve ev içinde yer aldığı konumu hakkında bilgi vermem gerekirse: Suyu oldukça rahat bir şekilde süzen torflu toprağa dikili bitkimi, toprak nemini iyice yitirip kurudukça, duş altına alarak yapraklarıyla birlikte yıkayarak suluyorum. Stoma, kök ve yaprak dokusunun zarar görmemesi adına bu işlemi soğuk su kullanarak uyguluyorum. Yukarıdan gelen suyun tamamının saksı deliklerinden tahliye edildiğinden emin olup, saksı altında birikmemesine de ayrıca özen gösteriyorum. Bulunduğu konum ise: Sabah güneş ışığının yarı geçirgen perdeden süzülerek bitkimin yapraklarına ulaştığı, çok fazla rüzgar akımına maruz kalmasına mahal vermeden ara ara açarak bulunduğu ortamı havalandırdığım doğu cephesinde yer alan geniş pencerenin önü.

Bitkiyi edindiğim ve bakımını üstlendiğim süreç boyunca bitki besini kullanma gereksinimi duymadım. Sadece, yer aldığı bölümdeki nemin azalmasını hissettiğim an tüm yaprakları faydalanacak şekilde spreyleme uygulamasında bulunuyorum. Aynı zamanda bitkim, yapraklarında görülen bu lekelenmeler eşliğinde daha önce hiç yapmadığı bir şekilde alt sıradan başlayarak 6 adet yaprağını sarartarak döktü. Boyunun uzamasına ve gelişmesine bağlı bir eylem olduğunu düşünmüş olsam da, bu konuda endişelenmiyor değilim.

Daha da açıklayıcı olması adına lütfen aşağıda yer alan görsellere bakınız.

Karşılaştığım bu sorun karşısında yardım ve önerilerinizi paylaşmaktan çekinmezseniz, son derece müteşekkir olacağım.

Hoşçakalın…

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen Vyatcheslav : 08-06-2016 saat 19:12 Neden: İletiye Görsel Ekleme
Vyatcheslav Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön