View Single Post
Eski 13-05-2016, 10:49   #103
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,127
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi HTASKIN Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar ;
Ben Çindeki birçok orkide üreticisinden orkide tohumu ve çeşitli tiplerde bebek orkide fidelerini getiriyorum.Ancak bunları kendi ev koşullarımda üretmek istiyorum.Besin jelini oluşturan birçok ürüne yavaş yavaş ulaşıyorum.Ancak Türkiye'de halen orkide tiplerine göre hazırlanmış jel satan firmalar var mı ,öğrenmek istiyorum.
Çİn, pek güvenilir değil. Aliexpress'den orkide tohumu diye tohum alanların dolandırıldığına burada tanık olduk. Doktora tez çalışmam döneminde Avustralya'da faaliyet gösteren Burleigh Park Orchid Nurseri'den steril tüp içerisinde orkide PLB'leri (bebek orkide) almışlığım vardır. Aynı satıcı orkide tohumu da satmaktadır. Species Orchids from Burleigh Park Orchid Nursery bağlantıyı tıkladığınızda açılan sayfada sol tarafta steril tüpte satışı olan orkide türleri yer alıyor. Tohum için, ianbpon(at)speciesorchids.com e-posta adresine mesaj atıp tohum listesini isteyin. E-posta gönderirken (at), @ ile değiştirilmelidir. Tohum seçerken de, hasat tarihi en yeni olanları seçin. Bir ay gibi bir sürede geliyor. Bu bir aylık süre içerisinde tohumların canlılığını kaybetme riski vardır. Sonbahar ve kış mevsimlerinde sipariş verin. Hava ne kadar serinse tohumların canlı kalma olasılığı o kadar yüksek olur.
Orkide türlerine göre hazırlanmış agarlı ortam satan firma bildiğim kadar yok. Kendi besin ortamınızı kendiniz oluşturmak zorundasınız. pH metre, hassas terazi, sterilizasyon için düdüklü tencere gibi ekipmana ihtiyacınız var. Kimyasal maddeler için Hammaddeler.com sitesinden malzeme alabilirsiniz. Gıda kalitesinde ve teknik kalitede kimyasal madde satışları var. Gıda kalitesinde olanlar çok daha ucuzdur. Besin ortamlarında en fazla kullanılan, amonyum nitrat, potasyum nitrat, magnezyum sülfat gibi mineral maddeleri sera damla sulama ürünleri satan yerlerden alabilirsiniz. Demir şelat için Fe-EDTA yerine Fe-EDDHA kullanmanız önerilir. Fe-EDDHA'dan 80mg/l kullanmanız önerilir.
Sera damala sulama sistemleri için kullanılan amonyum nitrat, potasyum nitrat ve kalsiyum nitrat, patlayıcı üretiminde kullanılmasın diye bazı engelleyici maddeler katılır. Bunları suda eritip bir gün süreyle bekletildikten sonra çöken bu maddeleri atıp çözeltiyi kullanmanız önerilir. Çözeltiyi kurutmayı denemeyin, kristal suyu bağlanacağı için tartımlarınız güvenli olmayacaktır. Bir elektriki iletken ölçer ile veya refraktometre ile yoğunluğunu ölçerek ortam karışımınızı yapmanız önerilir.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön