View Single Post
Eski 12-05-2016, 13:50   #15
megbilgi
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-06-2014
Şehir: IZMIR
Mesajlar: 263
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Link verdiginiz NPK 20-20-20 ve Combi gubreler birer kg.lik ambalaj.

Bunlari hangi oranlarda kullaniyorsunuz, NPK 20-20-20 kac lt solusyonda kac gr ? Bir defada verdiginiz Combi seyreltigi nekadar, seyreltinin oran gram/lt nekadar ?

Birer kg alirsak nekadar solusyon gubremiz olacak hesabini yapmak istiyorum.

Elbette mevsim ve ceside gore degisecektir ama, bu solusyonlarla kac kok hiyar yapabiliriz ?
Saglicakla kaliniz.
Combi yi üzerinde yazan değere göre kullanıyorum 1 litreye 1 tatlı kaşığı ( 1-2 gram geliyor ) gelecek şekilde. Elimde 2 litrelik su püskürtücü var. Onu doldurup 2 kaşık kullanıyorum.

1 kg combi sanırım bana yıllarca yeter

NPK yı ilk denemek amacı ile 1 kg almıştım onuda yukarıda yazdığım gibi benim su deposu 70 litrelik onu günlük EC değerini ölçüyorum üretimdeki sebzenin istediği EC değeri ne ise ona gelinceye kadar ekliyorum.

Burada bir ek yapayım NPK yı daha önce yüksek konsantrasyonlu olması için 1,5 Litrelik pet şişe içinde karıştırıp stok olarak tutuyorum böylece her seferinde eritmek zorunda kalmıyorum. Bu konsantre çözeltiden 50 - 100 ml kullanarak EC yi istenen değere getiriyorum.

1,5 Litrelik NPK çözeltisi için 250 gram NPK kullandığımda bu konsantre çözeltinin EC si 20.0 ye kadar çıkabiliyor. NPK toz olduğu için konsantre çözeltiyi istediğinin yoğunlukta elde edebilirsiniz ne kadar çok toz koyarsanız elinizdeki çözelti o kadar yoğun olacaktır.

Daha önceki salatalık denemesinde 14 kök salatalık tahmini olarak 500 - 600 gram kadar NPK yediler. Tahmini diyorum çünkü bu şekilde bir değer tutmuyorum...

NPK 1 kg olanı bana 3 dönem sebze sezonunu tamamlattı şimdi 5 kg olandan sipariş vereceğim böylece daha ucuza da gelmiş olacak.

...

Deneme yanılma ile çok başka yöntemler bulabilir. Önemli olan gözlem ve bitkiye istenileni nasıl verebilirim arayışı.

Mesleğim ( Elek - Elektronik Müh - 25 yıllık ) gereği araştırmayı çok severim ve pratik yöntemleri kullanırım ( sistem programcılığından gelen birşey sanırım )

...

Yazmışken devam edeyim...

Ülkemizde benim bildiğim 60-70 civarı üniversitede ziraat bölümleri var. Ancak bu ziraat bölümleri ne iş yapıyor anlamış değilim. Topraksız tarımla ilgili elle tutulur 4-5 yayın haricinde ( onlarda sanırım prof olmak için zorla yazılmışlar ) doğru düzgün birşey yok. Çok zayıf...

Araştırdım taradım tez konuları bile çok çok az.

Yurtdışı kitap ve kaynak istemediğiniz kadar fazla, hatta o kadar çok ki detaylarına varıncaya kadar inmişler amazon.com dan bir kez aramanız basitce ne olduğunu anlamanıza yetiyor.

( Linkinide ekleyeyim belki isteyen olur

http://www.amazon.com/s/ref=sr_nr_n_...nid=2941120011

)

Ziraat bölümlerinin bu konulara acil yer vermeleri ve buradaki öğretim elemanlarının bir an önce yayınlara başlamaları lazım.

Başka bir başlık altında kesme çicek üretiminde topraksız tarım kullanılabilir diye bu forumda konu açmıştım. Orada kimse bilmediği için yorum bile yapılamadı

O konuda burada

Kesme çiçek ve topraksız tarım

Hollanda kesme çicek konusunda topraksız olarak üretim yapıyor ve dünyada zaten birinci olduğu konuyu artık bizim ulaşabileceğimiz boyutlar aşmış olarak karşımızda. Bugün Türkiyede satılan kesme gülllerin birçoğu hollandadan geliyor. Türkiyede kesme çicek konusunda topraksız üretim yapan sayısı ne kadar bilmiyorum ama oldukça azdır...

...

Durum bu

...

megbilgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön