View Single Post
Eski 27-04-2016, 17:55   #12
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
bülbül yuvası

Bahçedeki fırında tandır ve benzeri et yemeklerinde hep sıcak pide eksikliği duydum. Pide ve et ikilisini hiç bir şeye değişemiyorum. Bu durumda gereken şey sade pide yapmayı yani hamur açmayı öğrenmek olmalıydı. Geçen hafta içinde okumaya başladım nette ve hafta sonu ilk börek denememi yaptım.
Hamur açmayı becerdim diyemeyeceğim ama yaklaştım. Hamur elime ve oklavaya fazla yapıştı ( mayasız bir hamur yaptım) bu nedenle yaklaşık 30 cm çaplı 6 adet hamurun ortasına malzemeyi yerleştirerek ona uygun bir bakır tepside fırına koydum. Fırını çok kızdırmışım altı yanar korkusu ile tepsi altına toprak bir altlık ilave ettim neticede üstü ve içi pişti ancak altı biraz hamur bir böreğim oldu. Bahçenin otlarını kestirdiğim komşulara ikram ettim, tadı güzel biraz daha pişse iyimiş dediler.

Bu arada okuma faslına büyük bir hızla devam ederken pide yapımına ağırlık verdim. Pide hamurunda incelik ön şart değil. Ve de esas amacımı da sağlarım derken çocukluğumda büyük bir iştahla her gün öğleden sonra bekleyerek 5 kuruşa aldığımız Halep işi denilen küçük pide yapımına takıldım ( 50 sene kadar evvel Aydında az sayıdaki pide fırını bunları öğleden sonra yapar ve çocuklara camekanlar içinde dolaştırtarak sattırırlardı) . Halep işi veya Şam işi pide denen bu pideyi 15 sene kadar evvel Çeşmede bulduğum Karacasu'lu bir pide ustasına içini kendim hazırlayarak tarifle yaptırmıştım. Nette aradığımda bir çok fotoğraf buldum ancak bu pide bizim bildiğimiz 50 yıl önceki pideye göre evrim geçirerek lahmacunumsu bir görünüm almış. Bazı yerlerde de Nazilli gülü diye isim vermişler alakası yok esasıyla tabii ne adının ne de şeklinin.
Halep işi denilen bu pide şekil olarak aynı bir bülbül yuvası tatlısına benzer.
Kesinlikle hamurun kalınlığı azaltılmaz ve büyütülmez. Bezeye üstten biraz biraz dokunarak yuvarlaklığını gidermek ve ortaya birleştirilmiş parmaklarla açılan oyuğa eti koymak gerekir. Pişen pideyi elinize aldığınızda ikiye katlarsınız ve iki ısırıkta yersiniz. Topu iki lokma yani. Ortaya konan bir tutam ette sadece soğan tuz ve az karabiber olur. Et de nette bir çok yerde yazıldığı gibi dana eti değil kuzu etidir ve de yapabilirseniz bıçak ( satır) kıymasıdır. Pidenin eti üzerine badem tanesi kadar tereyağ oturttuğunuzda iki saniyede eriyerek ısırılmaya hazır olur.

Hafta sonunu iple çekiyorum.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön