View Single Post
Eski 24-04-2016, 19:28   #1798
İsmail Kuzucu
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Sn Kuzucu

Herseyi acikca yaziyorsunuz, tohumun markasini, ekim seklini, sulmayi, tum detaylari ile veriyorsunuz, tesekkurler, gercekten faydali oluyor.

Pazarda sattiginiz, araciya vermediginiz icin karli oluyordur. Tek urun yerine cesit yaptiginizdan pazarlama sorunu olmuyor, birisinin fiyati dusuk bile olsa dogeri kurtariyordur. Basinda surekli goruyoruz, aracilar ve dusuk fiyat nedeniyle uretici para kazanamiyor.

Bir mahsuru yoksa, marul, kabak, hiyar, fasulye ve digerlerinin yaklasik size maliyetini ve kac m2 serada kac kilo uretildigini yazarsaniz, bu ise baslamak isteyenlere faydasi olacaktir.

Ulkede tarim bitti, ciftci kazanamiyor derken siz basari ornegi oluyorsunuz, ilgiyle izleniyorsunuz. Gercekten " gelecek tarimda " .
Basarilarinizin devamini dilerim, saglicakla kaliniz.
1000 kg malı toptan vermektense 100 kg malı kendim satmam aynı değere denk geliyor gibi. Kesinlikle çok ekince çok para kazandırmıyor.

Çeşit ekimini çoğu kişiye öneriyorum ama uğraşması zor geliyor millete. Kısa yoldan para gelecek oda olmuyor ama. Ne kadar emek o kadar yemek.

Ürün fiyatları çok değişken, marul bazen 50 kuruş etmiyor bazen ise 4 lira ediyor. Mesela bundan 3-4 hafta önce koca marulları 1 liraya zor sattık. Kışın olsaydı en az 5 lira ederdi. Marulu kış ayına denk getirmek gerekli.

Kabak diğer ürünlere göre daha az maliyet isteyen ve daha çok ürün veren bir bitki. Çeşide göre fiyatı değişiyor. Satış 1,5 - 2 lira arası.

Fasulye ekimi daa çok bakım istediği için biraz pahalı oluyor. Toplama konusu bayağı sıkıntılı. Kilo 3-5 lira arasında değişiyor.

Hıyar bakım ve maliyet açısından üst sıralarda diyebilirim. Fide ücreti ve gübre isteği oldukça yüksek. Kilo fiyatı 1,5 - 4 arası değişiyor.

Lahana diğer ürünlere göre daha kârlı bir ürün. Su ve az gübreleme ile iyi sonuçlar almak mümkün. Adet fiyatı 1 - 5 lira arasında değişiyor.

Kâr konusuna gelince, iyi bir bakımla kaliteli ürünler ekilirse 20 dönüm tarla ve 500 m2 sera bir aileyi rahatlıkla geçindirebilir.

İlk önce bu işi sevmek gerekli tabii, yoksa hiç yapılmasın zaten. Bazen kâr bazen zarar oluyor. Bizde hiç tatil yoktur mesela sabah 8, akşam 8 oluyor.

Ekleme yapayım, her zaman kaliteli ürün yetiştiren kazanır. Lezzet ve görüntü varsa üründeki fiyat o derece artıyor. Müşteri bunun farkına varınca zaten size alışıyor. 2 kilo kalitesiz ürün alacağına 1 kilo sağlam ürün alıyor.


Düzenleyen İsmail Kuzucu : 24-04-2016 saat 19:58
İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön