View Single Post
Eski 10-04-2016, 08:21   #350
sagol
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Bonsaiye yeni başlayan arkadaşlar,

Bonsai dikim kiti, bonsai bodur ağaç seti gibi değişik adlarla satılan şeylere güvenmeyin çoğu kandırmaca. Bodur erguvan diye bir şey var mı acaba? İki çeşit erguvan ağacı var.

1. Çalı tipi erguvan(cercis occidentalis) olarak adlandırılıyor. Genellikle çiçeklenme önce olmasına rağmen fazla gecikmeden yapraklar da geliyor. Çiçekler tek başına çok kısa süre kalıyor. Ağacın dal yapısı bonsaiye daha uygun.

2. Diğer erguvan(cercis canadensis) türünde ise ağaç önce tamamen çiçekleniyor, ana gövdeden bile çiçek geliyor, yaprak epeyce sonra geliyor. Bu türün çiçekleri daha güzel ama dallanması çok güzel olmuyor.

Bonsai demek bodur ağaç demek değildir. Evet sonuçta ağacı küçültüyoruz ama bunun için yapılan işlem bellidir. Dallarını eğitiyoruz, yetiştikten sonra küçük saksılara alıp kökünün de dallarıyla orantılı bir büyüklükte tutulmasını sağlıyoruz.

Erguvan tohumu öyle ahım şahım birşey değil, ağacında binlerce olan ince taze bezelyeye benzer, içinde birkaç tohum var, her erguvan ağacından toplanılabilir.
Yediğiniz meyvelerin çekirdeklerinden de fidan yapıp bonsai yetiştirebilirsiniz. Parklarda bahçelerde, sonbaharda tohum bedava, oralardan da kendiniz toplayabilirsiniz. İlkbaharda ağaçtan ince çelik alıp onları da köklendirebilirsiniz.
En ucuz ve kolay yolu ise, çevrenizde orman fidanlığı varsa, fidanlıktan 2-3 liraya 1-2-3 yaşında ligustrum(kurtbağrı), ardıç fidanı alıp onunla başlayın.

Not: Amacım hevesinizi kırmak değil, kandırılmanızı önlemek..

Kolay gelsin....


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi EMK Mesajı Göster
bastard 1597, erguvan konusunda başarılı oldunuzmu, bende yeni yapacağım, yanlış birşey yapmak istemiyorum.

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön