View Single Post
Eski 04-04-2016, 14:49   #1
laputa
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Bolu'da yeni bir yaşam

Merhaba,

Her ne kadar baslikta -yeni bir yasam- demis olsam da, "yasamaya yeni baslamak" , benim ve esimin icinde oldugu ruh halini daha dogru anlatan kelimeler.

Amerikali anarsist yazar, Zerzan, Gelecekteki Ilkel kitabinda, avci toplayici bir toplumdan, tarim yapan bir topluma gecisini insanligin en buyuk hatasi olarak anlatir. O`na ve arastirmalarina gore, tarima gecis ile birlikte, zaman kavrami tanimlanmis, kelimeler ve sayilar yaratilmis, kendi halindeki doga insan eliyle katledilmeye baslanmis, ilk zengin / fakir kavramlari olusmaya baslamis, ozetle insanlik kaybetmeye mahkum olmustur. Bu tezin, bu baslikla direkt bir ilgisi olmasa da, insanligin gelisme olarak gordugu bir cok seyin hayatimiza, farkindaligimiza pek bir katkisi olmadigina inanan ben ve esim, tum bu zorunluluk/bagimlilik/aliskanlik sarmalindan kurtulmaya karar verdik.

Yaklasik 1 yillik bir arayistan sonra, Bolu ili, Mudurnu ilcesinde 15 donume yakin bir tarla satin aldik. Amacimiz, 2019 yili baharina kadar, aldigimiz topragi ve araziyi yasanabilir/paylasilabilir bir duzeye getirmek ve Istanbul`dan oraya goc etmek. Bunu yapmaya kararli oldugumuzu etrafimiza anlatabilmek ise 2 yilimizi aldi. Orada yapmayi hayal ettiklerimiz o kadar cok ki, tek seferde yazarak altindan kalkamayabilirim.

Dahil olacagimiz konulara, karsilacagimiz zorluklara iliskin hic bir sey bilmiyor oldugumuzu farkettigimiz gunden beri okuyoruz ve arastiriyoruz. Saniyorum, yillarca da arastirsak bitiremeyecegiz bu kadar bilgiyi. (20 yillik egitim/ogrenim/okul suresinde, sistemin bana tohum ekmeyi dahi ogretmemis olmasi ne aci bir deneyim!!)

Oncelikli amacimiz surdurulebilir tarim yapabiliyor olmak ve bunu bolge ciftcisine anlatmak/gostermek. Tabi Bolu`da emeklilik maasi/ev kirasi gibi surekli gelir kaynagimiz olmayacagi icin(henuz 40 yasini doldurmadik), tarim disinda baska ilgi alanlarimiz da olacak, ama maddi gelire iliskin beklentilerimiz cok yuksek degil, daha cok hobilerimizi hayata gecirmeye calisacagiz.

Bana katilmayabilirsiniz ama gordugum kadari ile Turkiye`de Permakultur adi altinda verilen kurslar, egitimler, uygulama dersleri, toplumsal bir fayda yaratmaktan daha cok, kurumsal/sahsi maddi fayda yaratmak uzerine kurulu. Ben iki defa bu kurslara gitmeyi denedim, gorece yuksek rakamlar odeyerek , ve karsilastigim durum/tavir beni uzdu. (keske, permakulture iliskin herseyi biliyor olsam ve herkese, hemen ucretsiz anlatmaya baslayabilsem, duygusu ile ciktim 2 kurstan da)

Bunun uzerine, kendim arastirmaya ogrenmeye basladim ve su sonuca vardim ki, agaclar.net , Turkiye`de kendi icinde bircok bilgiyi barindiran guzel insanlardan olusan bir site, ve icinde cok fazla emek var. (2 agaclar.net uyesinin, bir bitkinin turkce isminden yola cikip, latince ismine ulasmalari macerasini okudugumda, siteye uye olmaya ve yaptiklarimi herkesin gorebilecegi/okuyabilecegi sekilde paylasmaya karar verdim)

15 donumluk arazi uzerinde en nihai olarak ulasmaya calisacagim amac; bir Gida Ormani. Saniyorum, surdurulebilirlik kavraminin en ust noktasi. Kendi kendini besleyen bir yiyecek habitati (ve tabi sistem biraz insan destegi yine isteyecek, yagmur ortami habitati yaratmamiz mumkun degil).

Biz, esimle, denemeye ve basarisizliklar yasamaya da haziriz. , Bu durumda bile, tecrubelerimiz ve cikarimlarimiz , baskalari icin ogrenilebilecek/gozlemlenebilecek seyler olacaktir.

Bu konu basligini acmadan once, farkli basliklarda farkli sorular yonelttim ancak donus almada cok basarili olamadim. Ya dogru konuyu, dogru yere, dogru sekilde ilistiremedim, ya da cok sabirsizim

Su anda uzerinde calistiklarimiz;

Araziyi tanimak (konteynir siparisi verdik, ve onumuzdeki bahara kadar bolgeyi gozlemleyecegiz, haftasonlari ve her tatilde)
Arazinin kimyasal/fiziksel yapisina iliskin labarutuvar testleri.
Su kanallari icin (swale-dorm metodu) es yukselti egrilerinin cikarilmasi ve isaretlenmesi.
Tohum toplari ile geri kalan arazinin rehabilitasyonu icin , oncu bitkilerin ekilmesi.
Dogru bitki turlerinin secimi ve dogru tohum kanalindan tedarigi.
Arazinin etrafinin citler ile kapatilmasi.

Forumda daha once sordugum ve desteginize ihtiyac olan konulari asagiya linkledim. (Bu konulari bu basligin altinda mi toplamaliyim?, cunku yapmaya calisacagim Gida Ormani icin adim adim her tecrubemi izlenebilir sekilde tek bir link altinda paylasmak, ve tum paylasimlari ileride web blog olarak da sunmak)

Permakültür (Masanobu Fukuoka'nın doğal tarım yöntemi) (tohum toplari )

Kompost hazırlama (sıcak kompost) (ISTAC)

Türkiye’nin en iyi 10 fidanlığı (en iyi 10 fidanlik)

Yeşil Gübreleme Nasıl Olmalı? (yesil gubreleme mantigi ile en iyi cit bitkisi)

Bolu Bölgesinde yetiştirilebilecek türler (bolu bolgesi Gida Ormani Turleri)

Foseptik (foseptik)


Desteklerinizi bekliyorum.

sevgiler


Düzenleyen laputa : 04-04-2016 saat 21:38
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön