View Single Post
Eski 27-03-2016, 10:30   #16
sagol
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Ben bonsai yapmak için tek yol olduğunu düşünmüyorum. Kütükten şahane bonsailer yapılacağını da iddia etmiyorum. Tohumdan yapılan her bonsai kurallara uygun ve şahane mi ki kütükten yapılan her bonsai de kurallara uygun ve şahane olsun. Kütükten yapılmış bir sürü dandik bonsai örneği olduğu gibi tohumdan yapılmış da bir sürü dandik denebilecek bonsai örneği var internette.

Bonsai sanatında tek şart koniklikmidir ki kesin olarak kütükten bonsai olmaz diyebilelim. Tohumdan yapıldığı halde estetik olmayan, oran ve orantıya önem verilmemiş bir sürü çalışma da var.

Sanatcı bonsai yaparken elindeki malzemeye göre uygulanabilecek kuralları uygulayıp sonunda estetik bir çalışma çıkarandır. Yoksa ister tohumdan yapsın ister kütükten ortaya estetik bir eser çıkmamışsa iş yerine gelmemiştir.

İnternete baktığımda çok güzel çalışmalar yanında çok çirkin çalışmalar da görüyorum. Bu sadece gidilen yolla ilgili değil, eldeki ağaçla, bonsaiyi yapan kişinin sanat anlayışı ve becerisiyle de ilgilidir.

Yamadoriyi kendisi yapacak olan bir arkadaşın gidip de onca güzel ağaç varken illa kütük olsun 25 cm olsun 30 cm olsun diye bir arayışta olduğunu düşünmüyorum. Seçme imkanı varsa tabi ki dallanmış konikleşmiş ağacı seçer. Kim gidip gönüllü olarak kütüğü seçer ki.

Ağaçlarla ilgilendiğimi bilen komşularım bahçelerine çağırıp şu ağacı kesip atacağım işine yarar mı diye soruyorlar, bazılarını sadece çöpe gitmesin diye alıyorum, bonsaiye çok uygun olmasa bile. Komşum seç bahçeden bir ağaç al dese önerdiği ağaca yan gözle bile bakmam ki zaten. O nedenle yamadori yapan arkadaşların gözü kapalı kütük arayışında olduğunu da düşünmüyorum.

Elinize kütük geçerse ziyan etmeyin alın çalışın, illa yeni birşeyler öğrenirsiniz. Ben tohumdan da ağaç yetiştiriyorum(yeri gelmişken yazayım geçen yıl ektiğim mor salkımlı Pawlonialardan 6 tanesi fidanlaşma yolunda), pazardan da ağaç alıyorum, komşum kütük atacaksa onu da alıyorum, aşıyla da geliştirmeye çalışıyorum, büyüt kes yöntemiyle de yapıyorum,fidancıdan da alıyorum ve inanıyorum ki hepsinden yeni tecrübeler ediniyorum. İlla şu yöntem doğru bu yöntem yanlış demenin doğruluğuna inanmıyorum. Denemeden öğrenilmez.

Çalışmalarınızda başarılar ve iyi pazarlar dilerim....

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön