View Single Post
Eski 21-08-2007, 19:55   #22
Fatma E.
Ağaç Dostu
 
Fatma E.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 197
Her çekirdek bir ağaç projesi

'Her Çekirdek Bir Ağaç' projesi için düğmeye basıldı. Manisalılar 1920'li yıllarda Manisa Tarzanı'nın oluşturduğu çevre mucizesine tanık olmuşlardı.

Manisalılar kahramanlarının izinden yepyeni bir proje için kolları sıvadılar. Şimdi sıra Manisa Hezarfenlerinde. Kent halkı, yaz boyu yedikleri şeftali, kayısı, erik gibi meyvelerin çekirdeklerini toplayacak. Gölgede kurutulan çekirdekler, sonbahar geldiğinde Spil Dagi'ndan yamaç paraşütüyle atlayan Manisa Havacılık Topluluğu üyelerince doğaya saçılacak. Biraz çılgın gibi gözüken projede hedef, 10 yılda Spil eteklerinde ateşe dayanıklı türde 1 milyon meyve ağacı yeşertmek.

1923'te Manisa'ya çıkagelen Ahmet Bedevi, ölene dek tam 40 yıl boyunca savaşta yakılıp yıkılmış tepelere ağaç ve çiçek dikmiş. Spil Dagi'nda bir kulübede yasayan Ahmet Bedevi, bütün hayatini diktiği fidanların ve çiçeklerin bakımına adamış. Bugün Manisa'yi çevreleyen yemyeşil örtünün önemli bir bölümü, 'Manisa Tarzani' diye anılan İstiklal Savaşı madalyalı Ahmet Bedevi'nin yadigârıdır.

Nedir bu proje?
Yaz mevsiminde yediğimiz meyve çekirdekleri çöpe atılarak yok edilmektedir. Oysa ki bu çekirdekler gölgede kurutulup sonbaharda toprakla buluşturulursa , her çekirdek bir meyve ağacına dönüştürülebilir. Meyveler sadece insanlar için değil, yeryüzünde yaşayan diğer canlılar için de faydalıdır. Ormandaki hayvanlar için hayat ve oksijen kaynağıdır. Kuşlar, sincaplar, arılar, böcekler, tavşanlar gibi daha birçok canlı yaşamlarını bu meyveler sayesinde sürdürmektedir.

Nasıl katılabilirsiniz?
Kiraz, vişne, kayısı, şeftali, erik çekirdeklerini çöpe atmayıp biriktiriniz.
Çekirdekleri gölgede 3-4 gün kurutunuz.
Kurumuş çekirdekleri poşete koyunuz.
Toplama noktalarına teslim ediniz.

Toplama Noktaları
1-Karaköy Eczanesi – Karaköy
2-Doğumevi Hastahanesi Kantini
3-Moris Şinasi Çocuk Hast. Kantini
4-Merkez Efendi Devlet Hast. Kantini
5-Haydar Bayçın Kütüphanesi – Dışmahalle
6-Çocuk Kültür Sanat Merkezi
7-Başaran Otel Önü – Manolya Meydanı
8-Lale Mandıra – Foto Nil Karşısı
9-Çağrı Market – Laleli
10-İdeal erkek Kuaförü – Finansbank Karşısı
11-Gülen Bebe Beyazfil Karşısı
12-Alaybey Zabıta Müdürlüğü
11-Gediz Tıp Merkezi

Projenin Uygulanması
Toplanan çekirdekler Ekim, Kasım, Aralık aylarında belirlenecek günlerde haklımız ve Tema gönüllüleri, dağcılık grupları tarafından uygulanan alanlarda toprakla buluşturularak gerçekleştirilecek.

Çekirdekler ulaşılamayan alanlara Manisa Havacılık topluluğu paraşütçüleri tarafından havadan serpe yöntemiyle ulaştırılacak.

Hedef 1 milyon meyve ağacı.
Kaynak: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=51446

Fatma E. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön