View Single Post
Eski 19-03-2016, 13:38   #1
PokPok
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-03-2016
Şehir: İzmir
Mesajlar: 56
PokPok / Balkonda süper acı biberler

Merhaba sayın forum üyeleri. Uzun zamandır topraksız tarıma ilgi duyuyorum. Yemek yapmayı ve acı yemeyi çok sevdiğim için iki ilgi alanımı birleştirip topraksız yöntemle apartman dairemde acı biber yetiştirmeye karar verip ancak bu sene uygulamaya koydum. Bu tecrübemi sizinle paylaşmak istedim.

Plan
Biber türünü Türkiye'de bulunmayan süper acı denen sınıf bazı Chinense türü biberlerden seçtim. Biberin acılığı içindeki capsaicin denen maddeden geliyor. Bunun miktarına göre Scoville ölçeği denen yöntemle acılık ifade ediliyor. Örneğin jalapeno biberleri 5.000-20.000 Scoville ünitesi civarı. Pazardaki acı sivri biberler 30.000-50.000 arası olabiliyor. Süs biber, cin biber türleri 100.000 civarı olabilir. Benim yetiştirmeye başladıklarım, eğer sonuna dek doğru büyütüp yeterli güneş verebilirsem, genelde 1,000,000 Scoville üzeri cinsler. Tohumları, biber aşıklarının iyi bildiği, hep taze ve kaliteli tohum satmakla meşhur Almanya'da bir yerden sipariş verdim. Türkiye'de yetiştirilmediği için cinslerin Türkçe ismi yok.

Tohumlar
- Scotch bonnet (Karayipler'de çok kullanılan bir cins, ticari yetiştiriliyor)
- Habanero - çikolata rengi (Yine Karayipler, Meksika gibi yerlerde çok kullanılıyor, ticari yetiştiriliyor)
- Carolina reaper (Amerika'da bir yetiştiricinin geliştirdiği melez, şu anda dünya rekortmeni, ticari yetişticiliği yaygın değil)
- Trinidad Moruga scorpion - çikolata rengi (Trinidad adasından geliyor, ticari yetişticiliği sadece anavatanında)
- 7 pot douglah - çikolata rengi (Karayipler civarı orijinli melez süper acı, ticari yetişticiliği yaygın değil)

Yöntem
Tohumlar oda içinde, ısıtmalı mini serada, sabit 28C derecede çimlenecek
10 cm'lik %100 coco dolu altında bir tabaka hidroton dolu saksılara aktarılacak
Besin olarak Advanced Hydroponics'in Sensi coco serisi kullanılacak
Fidanlar T5 ışık altında oda şartlarında, dışarıdaki sıcaklık uygun olana kadar büyütülecek
Fidanlar dışarıya çıkmadan önce 1 hafta süresince giderek artan zamanlarla dışarı şartlarına alıştırılacak
Fidanlar Nisan ortası civarı balkonda kurulan 8 saksılı Autopot sisteme aktarılacak (50/50 coco-hidroton karışımı, altta 3 cm hidroton tabaka)
İzmir'in çetin sıcak yazını biberler umarım çok zarar görmeden geçirecek
Eylül ayı hasat, yemek yapımı, sos yapımı, arkadaşlarla biber yeme yarışı, tuvalet problemleri

Tohumlar 10 Şubat'ta ekildi.

Odadaki yetiştirme istasyonum. Biberler 7. günden itibaren çimlenmeye başlayınca, karanlık köşelerinden ışık altına geçtiler. Işığın etkisiyle aşırı ısınma problemini önlemek için sistem ısı dengesini bulana kadar kapak aralığı ve kapaktaki ızgara ayarlarıyla oynama yaptım. Bir gün içinde sistemin nasıl davranacağı anlaşıldı. Sıcaklık devamlı 28C derecede sabit kaldı. T5 floresan fidan dönemi için çok yerde tavsiye edildiğinden ışık olarak uzun aramalardan sonra bizde yüksek tavan armatürü diye geçen 4x54w T5 6500K ışık kullanan bir armatür buldum. Teorik olarak 22,000 lm civarı ışık veriyor. Ben ölçmedim. Ne çok ışıktan yanma problemi yarattı, ne de az ışıktan boyun uzatma problemi.

Name:  1.jpg
Views: 1415
Size:  52.1 KB

12. gün civarı çimlenme durumu
Name:  2.jpg
Views: 1408
Size:  38.4 KB

Birkaç gün daha geçince
Name:  3.jpg
Views: 1404
Size:  44.3 KB

PokPok Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön