View Single Post
Eski 26-02-2016, 15:50   #20
thunderon
Ağaç Dostu
 
thunderon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-04-2015
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 834
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Fındık tek dal halinde bırakılmıyor. Ocak denilen dipten çıkan ağaççıklardan oluşuyor. Ben aldığım ilk yıl budama yapmadım. İkinci yılında budama ile birlikte aşı da yaptık. Budama yapınca benim fındığın yuvarlak Giresun fındığı olduğunu benden önce tadına bakan kuşların yakındaki armut ağacının dibindeki kabuklarından anladım. Hemen baktığımda iki tanesini bularak yedim. Biraz daha olgunlaşmasını beklerken hiç bir şey kalmadı. Siz de fındıklarınızı üç, dört veya beş dal bırakarak budayın. Muhtemelen bu yıl olmaz ise gelecek yıl ürün alırsınız. Tabi fazlalık olan dipteki sürgünleri de çıkartın. Üzerinden kesince yeniden daha fazla çıkıyorlar.

Meşe ve bir kısım ağaçları kestiğiniz zaman köklerinden yeniden çıkıyorlar. Tamamen çıkartmak isterseniz kökleri ile birlikte etrafını geniş açarak çıkartmak en güzeli. Bu arada meşe kesmek kendi yerinizde bile olsa benim bildiğim yasak. İzin alınması gerekiyor. Bu durumu biraz araştırmanızı öneririm.

Bahçenizde ahlat, yoz vişne, erik, badem, alıç gibi yabani olarak yetişebilen ağaçlar var mı ? Bilmiyorsanız bilen biri ile bunlara aşı yapabilirsiniz. Fidan yetiştirmekten daha iyi olabilir. Ahlata armut, yoz vişneye bir kısmını bırakarak kiraz veya Kütahya vişne, erik ve bademe erik, kayısı, zerdali, şeftali, nektarin aşılayabiliyorsunuz. Alıca muşmula (döngel ) aşılanması durumunda uzun ömürlü oluyor. Bende bir fidancının ahlata aşıladığı üç tane muşmula var. Aşılık aldığımız muşmula oldukça iri idi. Tabi ayva anacına da aşılanabiliyor.

Arazinizde taban suyu yakın ve sulanabilir ise yabani kiraza aşılanan kiraz çeşitlerinden birbirini dölleme durumuna göre dikersiniz. Kurak ise anacı idris olması gerekiyor. Tabi bir sürü bodur anaçlardan toprak yapınıza uygun olanları seçersiniz.

Bahçenizdeki ağaçları tamamen çıkartacaksanız yukarıda bahsettiğim gibi durmasını isteyeceğiniz türlerden dikeceğiniz sırada olanları bırakmanızı öneririm. Bendeki asmaların bile belirli bir düzende dikildiğini bir süre geçtikten sonra farkettim. Boş alanlara yenilerini dikmeye çalıştım.

Benim gibi biraz hobi bahçesi gibi olsun gelip gittikçe çocukların ağzı boş kalmasın derseniz farklı zamanlarda olgunlaşan türler ile doldurursanız iyi oluyor. Ben yazlık ve kışlık olan elma çeşitlerinden, armut çeşitlerinden doldurmaya çalışıyorum. Eriklerinde farklı zamanda meyve verenleri iyi oluyor. Buradaki bir arkadaşta bulunan küçüçükten olgunlaşıncaya kadar yenilebilen erik en çok istediğim türlerden biri. Dutlardan ekşi karadut yavaş gelişse de büyüdüğü zaman hasat dönemi uzun olması nedeni ile tercih ettim. Tabi yediveren dut, beyaz ve tatlı karadut da var.

Böğürtlen, üzümsü meyveler ve ahududu türlerinden arazinizi kaplayabilecekleri için belirli bir bölgede yetiştirebilirsiniz.

Üzüm çeşitlerinden oluşan bir mini bağ yapabilirsiniz. Arazinizin bir kısmında.

Sebze ile ağaçlar bir arada olmayacağı için istediğiniz kısmı ağaçlandırmayıp o bölgeyi sebze için ayırmanızı öneririm. Ağaç olan yerde genellikle sebze verimli olmuyor.

Ceviz ağacı salgıladığı sülfür gazı idi sanırım ev yakınlarına dikmenizi önermem.

Farklı çeşitlerin bir arada olması ilaçlama, bakım, zararlıların çok olmasına neden olabiliyor.
Benim uygulamaya çalıştıklarım bu şekilde. İstediğiniz gibi bir bahçe kurmanızı dilerim.
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ağaç kesimi konusunda orman müdürlüğü ile görüşüyoruz. Şu an kurul onayında Mart ayında keseriz diye plan yapıyoruz.

Ağaçları bir uzman ile incelemek gerekecek sanırım. Yetişmiş ağaçları kaçırmamak lazım anlattığınıza göre.

Her mevsimin meyvesini dikmek iyi fikirmiş bu konuyu araştıracağım.

thunderon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön