View Single Post
Eski 30-01-2006, 10:24   #7
herbaryum
Ağaç Dostu
 
herbaryum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-01-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,367
Karton üzerine sabitlenen bitki örneğimizin çabuk düşebilen parçaları için kartonun bir köşesine kağıt bir zarf yapıştırıp bu parçaları zarf içine koyabiliriz. Bazen çok çabuk dağılabilecek parçaların veya tüm kartonun üzerini asetat ile kaplamak da mümkündür.

Olası parazitler için günümüzde derin dondurucular kullanılıyor. Dondurucuya koymadan önce bitki örneği kesin olarak tam kurutulmalıdır.

Preslenerek kurutulmuş, kartonlar üzerine sabitlenmiş örneklerin etiketlerine gerekli bilgiler yazılır. Bu bilgilerin bir kısmı bitkinin toplandığı anda tespit edilen bilgiler geri kalanı da adlandırıldıktan sonrakileri içerir. Bitkiyi topladığımız anda arazi defterimize topladığımız tarihi ve yeri not almalıyız. Yanı sıra bitkinin kuruduktan sonra kaybolabilecek özelliklerini (renk, duruş vb.) not ederiz. Bu bilgiler toplayanın adı ile birlikte etiket üzerinde yer alır. Etikette ayrıca bitkinin familya, cins ve tür isimlerini içeren bilgiler yer almalıdır. Son alarak bitkiyi adlandıran toplayandan farklı ise onun da adı yazılır. Bitki toplayıcılar defterlerine o bitki ile bilgileri not aldıklarında bir numara verirler. Bu numaralar bitki pres içinde iken kurutma kağıdının içine konan küçük geçici bir etiketle bitkinin yanından ayrılmaz, ta ki bitki kartona yapıştırıldığında aynı numara karton üzerindeki etikete aktarılır.

herbaryum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön