Bu sene çoklu dikim + sert budamayı ilk olarak trabzon hurmalarında deniyorum. Tek bir sorun var, trabzon hurması çıplak kökte çok başarılı olmuyormuş, tutmayabiliyormuş. Ama genç fidan ancak çıplak kök bulabildim, umarım tutarlar.
Seçtiğim trabzon hurması türleri: Hachiya (yumuşayınca yenebilen), Fuyu (sert de yenebilen), Chocolate (içi kahverengi olan)
Aslında kirazda da denemek istiyordum ama bu sene ince fidan bulamadım. Onları gelecek seneye bıraktım.
Çukur kazımı:
Çim alana meyve fidanı dikmek aslında çok yanlış çünkü çim en az gün aşırı su ister, bu da meyvelere çok fazla gelir. Ama trabzon hurması diğer meyvelere göre suya daha dayanıklıdır, bu nedenle kaldırabilir. Ben yine de fırsat bulduğumda bu bölgenin çimini 1.5 metre yarıçapına kadar kaldıracağım.
Dikim tamam:
Fidanların araları 50-52 cm. Aslında 45 cm'ye kadar düşürülebiliyormuş.
Sert budama için suç ortaklarım, şerit metre ve budama makasım iş başında.
İlk önce budama makasını alkolle silip sterilize ettim.
Üç fidanı da yaklaşık diz hizasından (45-50 cm) dışa bakan birer göz üzerinden 45 derece açıyla budadım. Bu sayede hepsinin dışa doğru büyümesi teşvik edilecek.
Son durum: