View Single Post
Eski 10-02-2016, 00:28   #4
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Geçen yıl 11 binden fazla tohum poşeti 199 kişiye dağıtılmıştı.

Bu yıl neden 5045 tohum poşeti dağıtıldı, neden geçen yıla göre daha az kişiye dağıtıldı soruları akla gelebilir.

Geçen yılki etkinliğin sonuçlarını analiz ettiğimizde çok tohum poşeti dağıtmanın böyle bir etkinliğin niteliğini arttırmadığını gördük. Oysa ki bu etkinliğin niteliğinin sürekli artmasını istiyoruz.

Niteliğin artmasından kasıt, evladiyelik, az bulunur ve parayla satın alınamayacak çeşitlere ait tohumların olabildiğince çok kişiye büyük oranda fiilen yetiştirilmek üzere dağıtılması ve sonra tohumları alanlar tarafından başka kişilere tekrar dağıtılmasıdır.

Dolayısıyla çok kişiye çok çeşit tohum dağıtmak bunların yetiştirilmesini ve yetiştirenler tarafından bu kez başkalarına dağıtılmasını her zaman sağlamıyor.

Aynı sezonda yüzlerce farklı çeşidi yetiştirebilecek imkanlara sahip kişi sayısı çok fazla değildir. Onların da elinde yüzlerce farklı çeşit zaten vardır.

Üst üste bir kaç yıl boyunca sadece tohum talep edip hiç paylaşım yapmayan üyelere yine tohum göndermek yerine bir umut bu kez başkasına göndermek belki paylaşımı, dolayısıyla etkinliğin amacına uygun niteliğini arttırır diye düşünüldü.

Bu sebeple bu yılki etkinliğimizde bir grup paylaşımcı arasında tartışarak bazı kurallar koyduk.

Buna göre özetle, üst üste iki yıl sadece talep eden olunamayacak, sadece talep edenlere makul sayıda çeşit dağıtımı yapılacak, paylaşımcılara da paylaşacakları tohum poşeti sayısı ile orantılı (daha fazla) çeşit talebi yapma imkanı verilecek ve ayrıca paylaşılan tohum poşeti sayısı ne olursa olsun bir üst sınır olacak şekilde kurallar koyduk.

Bunun bir yan faydası da tek bir paylaşımcıya 2 binin üzerinde tohum poşeti hazırlatmak gibi garip ve bıktırıcı bir durumun ortaya çıkmasını engellemek idi.

Tüm kayıtları merkezi olarak düzenleyen ve etkinliğin kayıtlarla yürümesini, koordine olmasını sağlayan kişi olarak kararlaştırılmış kuralları tohum tanıtımlarına gelen talepler üzerinde uyguladım.

Bu yüzden kurallar olmasaydı ne olacaktı, uygulandı ne oldu rakamlarını da sizlere iletmenin anlamlı olacağını düşünüyorum.

Kuralları önceden ilan etmiş olmamız kontrolsüz bir şekilde tohum talebi yapılmasını engelledi. Katılımcılar büyük ölçüde yaptıkları talepleri kontrol altına aldılar. Aksi halde talep sayısının 20 bine dayanacağını tahmin ediyorduk.

Buna rağmen tanıtılan tohumlara 251 farklı üyeden 8260 talep geldi.

Kurallar çerçevesinde talep yapan üyelerin durumlarını analiz ettiğimizde, geçen yıl da, bu yıl da sadece tohum talep eden üyelerin taleplerini geçersiz saydık.

Az sayıda da olsa bir kaç üyenin farklı üyeliklerle tohum talep etmiş olduğunu tesbit ettik. Bunlardan açıklama rica ettik. Süresi içinde ikna edici açıklama veremeyenlerin taleplerini (şayet hakları varsa) tek üyeye indirdik.

Bunların yanında çağrılara, özel mesajlara, tanıdığımız 2 günlük töleransa rağmen kargo adresini zamanında göndermeyen üyelerimiz oldu. Onların da taleplerini istemeyerek iptal etmek zorunda kaldık.

Kalan talepleri paylaşımcıların kendi talepleriyle karşılaştırarak orantı dışı kalan fazlalıkları da talep tarihine göre azalttık.

Neticede 177 üyenin talep etmiş olduğu 5331 talep için geçerli talepler olarak etiket düzenleyip paylaşımcılara gönderdik.

Üç paylaşımcıdan ikisi mazeret bildirerek tohum gönderemedi, birisinden hiç haber alamadık. Dolayısıyla 5200 talep karşılanabilir durumda olup bunlardan 5045 adedi %97 karşılama oranıyla paylaşımcılar tarafından hazırlanıp Lojistik Merkezine gönderildi. Lojistik Merkezinde çalışan bir grup gönüllü üyemiz gereken kaydı, tasnifi yaptı ve kargoya teslim etti. Kendilerine sonsuz teşekkür ediyoruz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön