View Single Post
Eski 04-02-2016, 01:24   #13
Fatih Şengül
Ağaçsever
 
Fatih Şengül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2012
Şehir: Kastamonu/Tosya
Mesajlar: 62
Merhaba ve iyi paylaşımlar diliyorum. İlk önce fikrinizi beğendiğimi söylemeliyim ki bu benim de hayalini kurduğum bir projedir fakat iş yoğunluğu ve şehir hayatı buna engel olmaktadır.

Beslemek istediğiniz hayvan türlerinin birlikte yaşama alışkanlığı açısından aralarında barışçıl ve uyumlu olması gerekir. Sonrasında bulunduğunuz coğrafyanın iklimine ve çevresel etkenlerine alışık ya da uyum sağlayabilecek türler olması da öncelikli şartlar arasında. İnternette bahçe salmaları hakkında yurt içi ve yurt dışı birçok insan paylaşım sunmaktadır.

Örneğin kuş beslemek istiyorsanız size önerim evcil kuşlardan birkaç çeşit yapmanız olacak. Yine tekrarlıyorum ki kafes kuşlarının birçoğu ılıman iklime sahip ülkelerden ülkemize getirilip alıştırılmıştır. Yukarıdaki yorumlar da ispinoz türleri tavsiye edenler olmuş evet ispinoz ailesi çok geniş bir tür çeşitliliği içerir ve hatta bunların arasında yabani olarak ülkemizin hemen her karışında yaşayan çeşitleri de vardır fakat tavsiyem evcil ve legal olan türlere yönelmek olacaktır.

Yıl boyu hava sıcaklığı ortalaması 10 derecenin altına inmiyorsa ispinoz gillerden ''Zebra Finch" yani halk diliyle hint bülbülü kuşları olabilir ki ismi basit gelebilir ama pek çok renk mutasyon çeşidi vardır. "strawberry Finch" yani çilek ispinozu, Bengal ispinozu, Baharat İspinozu, Haricinde mumgaga sınıfından "St.helena waxbill", ya da "turuncu yanak ispinozu" gibi ithal fantastik örgücü kuşlar da olabilir.(Önemli Not: bu saydığım kuş türleri Hint Bülbülü de dahil ekstra küçük ebatlara sahip olduklarından yapılacak kafes örgü ya da tel aralıkları dar olmalı yoksa dışarı kaçışlar olabilir)

Ayrıca tür çeşitliliği istiyorsanız yine evcil kuşlardan muhabbet kuşu, kanarya, kanarya ile verimli soy elde edebilen başka bir tür olan "Mozambik Kanaryası" gibi kafese alışkın ve sizin belirlediğiniz alanda yaşamını sürdürebilecek ve hatta üreyebilecek kuşlar çiftler halinde ya da türüne uygun dişi-erkek sürü takım halinde eklenebilir.

Yapacağınız salmanın içine yine araştırmalarınız sonucunda bir de kapalı alan yapmalısınız ki olası hava sıcaklığı düşüşlerinde sığınabilecekleri korunaklı bir yer olsun. Çevre standartları doğala yakın (kendi ülke habitatlarına uygun), beslenmeleri çeşitli ve zengin içerikli olursa yaşam süreleri uzun olur. Anlattığım kuş türleri dediğim gibi sıcak havayı severler ve uygun iklim ve ortamda belgesel tadında eşleşme, yuva yapma ve üreme izleyebilirsiniz.

Bunların dışında yine evcil kumru ve güvercin türleri olabilir birkaç çift tür zenginliği yapar. Haricinde bıldırcın, keklik ya da minik orman tavuğu türleri de olabilir. Küçük türleri sayıyorum ki çeşit bol ve alan yeterli olsun. Diğer bir önemli durum ise hayvanlara "yeterli çevresel genişliği" sağlayabilmektir. Dar alanda sıkışan hayvanlarda gelişim bozukluğu, sosyal bozulmalar, kavgalar, hastalık ve sonucunda ölümler meydana gelebilir.

Şimdi bu kadar canlı çeşitliliğini anlattık ama tabi ki birlikte mutlu yaşama durumları oluşmalı ki hayvanlar eziyet çekmesin. Burada önemli olan bizim "hayvan besleme hırsımız" değil, onlara uygun yaşama veya üreme alanları sunabilmemizdir. Sadece oluşturduğumuz sınırlar içerisine beslemeye çalıştığımız canlıları değil, yabani hayatta ki canlıları da düşünmeyi unutmayalım.

Bu güzel fikriniz de size hayırlı paylaşımlar diliyorum, inşallah verimli bir süreç olur. Bazı düşündüğünüz türleri etrafınızda bulamayabilirsiniz ama umutsuzluğa kapılmayın yavaş yavaş siz de kendi doğanıza uygun parçaları bir araya getirebilirsiniz. Hoşça kalın.

Fatih Şengül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön