View Single Post
Eski 18-01-2016, 11:41   #18
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Teşekkürler Osman Bey. Amatör bir biçimde birşeyler yapmaya çalışıyorum.

Farklı ortamlar ve farklı yöntemlerde besleme konusunda epeyce okuduysam da kullandığım hazır bir reçete yok. Çünkü bunlar bitkinin türüne, ysşına ve bulunduğu ortama (mevsim, ışık, sıcaklık, vs) göre değişiklik gösteriyor.

Domatesleri çekirdek olarak ekmemden bu yana yaklaşık 1.5 ay geçmiş. Yazın balkonda olsaydı şimdi daha fazla gelişmiş olurlardı diye düşünüyorum. Odada veya serada güneş kısıtlı, sıcaklık kısıtlı. Bu durumda belli sabit bir reçeteyi uygulamak anlamlı gelmiyor, çünkü diğer bileşenler eksik ise, fazla besin verme bir işe yaramayacaktır.

O zaman iş deneme yanılma ve gözleme kalıyor. Katı ortam, perlit, oldukça affedici bir ortam. Çok verseniz bitki boğulup gitmez, besin süzülür, az da olsa hava alır. Az verseniz, unutsanız, önceki beslemelerden kalanlar epeyce bir süre idare eder. Ama tabii önemli olan dengeli beslemek, "tam" beslemek.

Diyelim önce sıklığı sabitliyorum. Otomatik sistemi hala kurmadım, elle suluyorum. Her saat gidip bakamayacağım, günde üç defa yetsin. Önce kendi yemeğimi yerim, sonra gider onları beslerim. Başlangıçta fide başına 25 ml yetiyordu. Şimdi bakıyorum bir dahaki beslemede domates yumuşamış, perlit kurumuş, demek ki öğün az geliyor. 50 ml. Yapalım. Bir süre sonra o da yetmiyor. Şimdi yaklaşık 100ml.

Bir kısmı süzülüp gidiyor, buharlaşma azdır, kalanı domatese. Bir ara 1/3 1/3 1/3 diye bir reçete görmüştüm. Üçte biri drenaja, üçte biri buharlaşmaya, üçte biri domatese diye. Ama dediğim gibi koşullara göre bunlar değişir. Yetişkin bitki için saat başı 200ml (gündüz 8 saat gibi) önerildiğini okumuştum. Benimkiler henüz çok küçük 100 ml yetmeli. Bakınca da yeterince canlı görüyorum.

Daha çok beslesem daha çok, daha hızlı büyürler mi? Sanmıyorum. Deneyip görülebilir ama dediğim gibi bugünlerde sınırlayıcı faktör ışık ve sıcaklık. Şimdi yarı otomatik beslemedeyim. Besleme kabını büyütüp biraz daha otomatik hale getireceğim. Bunları yaptıkça biraz daha korkmadan fazkadan besliyor olabilirim. Çünkü artık sadece öğün artırmak yetmeyecek, sıklığı artırmak gerekecek.

Sonuç olarak domateslerin durumuna bakıp karar veriyorum diyeyim, ama arka planda bu bilgi ve düşünceler var tabii.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön