View Single Post
Eski 15-01-2016, 05:23   #12
gilan
Ağaç Dostu
 
gilan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: San Francisco / ABD
Mesajlar: 3,988
Küçük bir meyve ağacı yetiştir - 6

Fidanlıkta fidan seçimi

Meyve fidanı satın alırken ne kadar genç bir fidan alırsanız o kadar iyi olur. En iyisi çıplak köklü fidan almaktır. Çıplak kök alacağınız bir fidan hemen hemen her zaman daha pahalıya satılan daha gelişmiş tüplü fidanı geçecektir. Bu hem paradan tasarruf etmenizi sağlar, hem de tepe budamasını tam istediğiniz gibi yapmaya olanak verir. Sadece bir sene daha büyük bir fidan bile bu sert budamayı kaldıramayabilir. Başparmağınız kalınlığındaki bir fidan en uygunudur (yaklaşık 1.5 cm). Sert budama yapacağınız için fidan seçiminde çok titiz davranmanız gerekmez. Kökleri sağlam herhangi bir fidanı alabilrisiniz, dallanmasına dikkat etmeniz gerekmez.


Dikim yeri

Meyve ağaçları tüm gün güneş alan bölgelere dikilmelidir. Tüm gün güneş demek sabah 11’den akşamüstü 4’e kadar kesintisiz güneş demektir. Ağacın uyumakta olduğu kış döneminde gölgede kalması sorun yaratmaz.

Meyve ağaçlarını çim alana dikmeyin. Çim çok sık sulanır, oysa meyve ağaçları seyrek ve derin sulanmak ister. Ayrıca çimin devamlı nemli bir ortam yaratması meyve ağaçlarında hastalığa neden olur. Eğer kesinlikle çim alana dikim yapacaksanız trabzon hurması tercih edebilirsiniz çünkü yoğun sulamaya daha dayanıklıdır. Diğer meyve ağaçları için ise suya dayanıklı bir anaç tür seçmeniz gerekir. Elma ağacı sık sulanmaya dayanabilir ama meyvelerinin kalitesi düşer. Kiraz, kayısı ve turunçgiller ise sık sulanmaya en az dayanıklı türlerdir.


Dikimde dikkat edilecek hususlar

Meyve ağacını dikerken çukura yumuşak toprak ve gübre eklemeyin. Yıllarca önerilen bu uygulama sebzeler, tek yıllıklar ve küçük çok yıllıklar için faydalı olsa da araştırma sonuçlarına göre meyve ağaçları ve pek çok çalı türü için zararlı olduğu ortaya çıkmıştır. Meyve ağaçlarının kökleri zenginleştirilmiş toprağın daha da ötesine büyüyecektir ve bu uygulama köklerin normal toprağa uyum sağlamasını zorlaştıracaktır. Ayrıca fidanın kök bölgesinde yumuşatılmış bir toprak bölgesi oluşturulursa taban suları bu bölgede toplanacağı için bitkinin kökleri suda kalacaktır. Oysa köklerin hava almaya ihtiyacı vardır.


Çıplak kök fidan dikimi

Kökleri rahat şekilde alacak derinlikte bir çukur kazılmalı, fidan yerleştirildikten sonra tekrar çukurdan çıkan toprakla doldurulmalıdır. Aşılanmış dalı güneye denk getirin, böylece asıl aşı yeri bu dalın kuzeyinde kalır ve güneş yanığından korunmuş olur. Fidanın çevresine toprak ile 10 cm yüksekliğinde bir halka oluşturulursa sulama sularının köklere doğru yönlendirilmesi sağlanmış olur. Dikimde 40 litre kadar sulanan fidan yağışlı bölegelerde erken baharı sulanmadan geçirebilir. Kurak bölegelerde ise iki haftada bir 20 litrelik sulama yaza kadar yeterli olur.

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön