View Single Post
Eski 08-01-2016, 15:28   #73
Alper
Ağaç Dostu
 
Alper's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2015
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 237
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi anily Mesajı Göster
Kesme biçme yapmadan önce yapacağınız işlemleri kağıt üzerinde 3 yıllık zamana yayarak yapmanızı tavsiye ederim. Şekil için kestiğiniz her dal değerli ve ağacınızın büyümesini yavaşlatacaktır. Bu sene yapılacak iş tomurcuklar patlamadan evvel kaliteli toprak alarak geniş bir saksıya alınması olacaktır. Bu işlemi yapmadan önce "how to improve nebari" veya "development nebari" şeklinde google dan aratarak bol bol makale okuyup video izlemenizi twitterdan bonsai kulüplerini takip etmenizi tavsiye ederim.
Teşekkürler Sn Anily;

Saksısı hazır , dere kumu ve lava taşı da evde var , zamanı geldiğinde kaliteli bir torf ve solucan gübresi alıp bir karışım yapmayı düşünüyorum.

Kök budaması yapacaksam saksı değiştirirken o sene ağacın gövdesinde ve dallarında bir budama yapmayayım diyorum. Ağacı aynı yıl içinde hem köklerden hem dallardan budamak bana da riskli geliyor.

Bu sene köklere dokunmadan daha büyük saksıya alacağım. Ağaç ters konik olduğundan bunu bir nebze ortadan kaldırmak için ikiz gövdenin yakınına kadar toprağa gömmem gerekiyor sonrasında gömülü yerin altından yeterince köklenme olduğunda hemen altından kesmeyi düşünüyorum bundan sonra altına kontraplak vs koyup sabitleyip tekrar büyük saksıya dikmek istiyorum nebariyi güzelleştirmek için; bu yıl köklere dokunmayıp ağacın üzerinde budama yapmak niyetindeyim.

Budamanın planlı olması konusunda haklısınız; belirli yıllık periyotlarda ağacın ne durumda olacağına dair öngörüde bulunup bu planı yapabilmek içinde bolca konuyla ilgili video, resimli anlatım ve makale incelemek lazım tabi en önemlisi kendimiz tecrübe etmeliyiz uygulamada yapmayıp ağacın tepkilerini görmedikçe bu iş pek anlaşılmıyor bunu anladım sitenin genelinden bende de bir bitki merakı hafif bahçıvanlık budama tecrübesi vs olmadığından oldukça temkinliyim bu konularda bazen cesaretli olmanın gerekliliği de şüphesiz , planlı programlı bir şeyi yapmadan önce 3-5 kere düşünmeden acele etmeden (bazen şeytan dürtüyor ama )yapmaya çalışacağım.Dediğiniz gibi videoları aratıp izleyeceğim.

Saygılar.

Alper Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön