View Single Post
Eski 28-12-2015, 23:47   #1
burhansen33
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-12-2015
Şehir: mersin
Mesajlar: 5
Topraksız tarımda besin miktarı

Mersin/Anamur'da halihazırda çilek ve muz tarımı yapmaktayız.
Birkaç ay önce topraksız tarımı merak ettim. Birçok bilgiye gerek buradaki üstadlar gerekse başka yabancı siteler vasıtasıyla vakıf olduk.

Hidrofonik yani aktif su kültüründe çilek yetiştirmek için girişimde bulunacağız.

Her şey tamam 3000 lt/h pompa ile suyumuzu basıp pimaş borulardan dolaştırıp son olarak ana depoda toplayıp devir-daim ettireceğiz.

Birkaç sorum olacak.

1- Bu sistem için oksijen pompasına gerek var mı? Eğer gerek varsa akvaryumlarda kullanılan 4.5 lt/dakika hava veren pompalar var. Bu pompalar kullanılabilir mi? Kullanılsa bile oksijen devirdaim eden suya karışır mı? Diyelim ki karıştı; fakat bitkiler kökten solunum yapmaz. Bu konu ile alakalı sorularım bunlar.

2- Hidrofonik sistemde besinleri suya karıştırdıktan sonra neye dayanarak yeni besinler suya karıştıracağız? Yani bitki ör:100 litre sudaki besini kaç saat içinde tüketebilecek? Döngüdeki suda ne kadar besinimiz kaldı? Yeni besin takviyesi gerekli mi? Bu gibi şeyleri nasıl ayarlayacağız?

3- Aktif su kültünde devirdaim söz konusu dedik. Peki bu devirdaimin zaman aralıkları var mıdır? Mesela bir saat sistemi stop edip; on beş dakika çalıştırmak yeterli mi? Ya da bunu birim alan/su miktarı gibi denklemlerle mi ayarlayacağız?

Bu üç sorunun cevabını bilen varsa bizi aydınlatırlarsa çok minnettar kalırız.

Saygılar...

burhansen33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön