Konu: Aşure
View Single Post
Eski 16-08-2007, 01:23   #9
M.Sema
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Aşure Tarifi

3 su bardağı aşurelik buğday/Dövme
1/2 su bardağı nohut
1/2 su bardağı fasulye
1/2 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı kuru üzüm,kayısı,incir
2-3 dilim portakal kabuğu
1/2 su bardağı fındık,ceviz
1 adet ayıklanmış nar+tarçın
5-6 su bardağı toz şeker

Akşamdan buğday, pirinç ve ince doğranmış portakal kabukları üzeri 5 parmak geçecek kadar su koyup kesinlikle karıştırmadan 10 dakika kaynatılır ve altı kapandıktan sonra kapağıda kapatılarak sabaha kadar bekletilir.Sabaha kadar buğdaylar kendi kendilerine pişip ,açılırlar.

Akşamdan ıslatılmış nohut ve fasulye pişirilerek kabukları çıkarılır.

Sabah buğday en büyük tencereye aktarılıp üzerini 5-6 parmak geçecek kadar su ekleyerek kısık ateşte kaynatılmaya başlanır.1 saat kaynama devam edecek.

Ayrı bir tencerede ufak ufak doğranmış kayısı,incir ve üzüm kaynatılır.

Kaynayan buğdayın içine fasulye ve nohut ile 1 fiske tuz eklenir.

Kararmasın diye kaynatma suyu süzülmüş kayısı,incir ve üzümü ilave edilir.

Bu arada dibi tutmasın diye ara sıra karıştırarak kanatmaya devam ediyoruz.

Gene ayrı bir yerde hafifçe kaynatılıp kabukları soyulmuş fındık ve ceviz (üzerini süslemek için birazı ayrıldıktan sonra) ilave edilir.

Hepsinin piştiğini iyice anlayınca toz şekeri ilave edin.5 dakika kadar şekerlede kaynatın altını kapatın.

Soğuduktan sonra buz dolabında ağzı açık olarak(ekşimemesi için) 1-2 hafta bekleyebilir.Dağıtım yaparken (hani en az 7 kişiye dağıtılması gerekiyorya) ya
da ikram ederkem üzerleri fındık,ceviz ve nar ile süslenir. Afiyet olsun.


Düzenleyen M.Sema : 15-06-2009 saat 16:17 Neden: harf hatası
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön