Konu: Dendrobium
View Single Post
Eski 11-12-2015, 05:44   #194
sar-dunya
Ağaç Dostu
 
sar-dunya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Merhaba,

Çiçek açabilmeleri için dendrobium nobile ve benzeri hibritlerin bir dinlenme dönemine alınması gerekir.

Eğer bitki sağlıklı görünüyorsa şansınızı bir deneyin. Kuru dönem öncesi gübresiz sulama(lar) ile toprağı iyice yıkayın, sulamadan 2-3 gün sonra serine alın, böylelikle olası kök problemlerini en aza indirirsiniz. Kuru dönemde de mümkün olduğunca kuru bırakın, gövdeler buruşuyorsa az miktarda ve oda sıcaklığında yumuşak su verin. Bu işleme buğday tanesi kadar veya daha iri tomurcuklar görene kadar devam edin. Çok küçük tomurcuklar açmadan kalabilir.

Dinlenme dönemini anlatan yerlerde hep serin ve kuru yer vurgusu yapılıyor ancak bu dönemde ışık da önemli. Geçen yıl balkonda yere koymuştum, bu yıl daha güneşli bir noktaya koydum. Tomurcuk sayısı bu yıl belirgin sayıda daha fazla, üstelik çok kısa gövdelerde bile tomurcuklanma var. İnşallah çiçekli fotoğrafları da paylaşma fırsatım olur.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cigdemistanbul Mesajı Göster
Merhabalar. Geçen gün yurt dışına çıktığımızda 13 adet orkide ile döndük. Türkiye de görmediğim türler oldukları için severek aldık. Şimdi hepsi için ayrı ayrı araştırma yapıyorum. Vanda, phalaenopsis, milonopsis, cambria,oncidium, cymbidium, ludisia jewel ve dendobrium nobile cinslerinde. Dendobrium 2 adet var. İkisinde de keiki çıkıyor. Ingilizce siteleri de okuyorum ve youtube dan da İngilizce kaynakları izliyorum. Şunu anlamadım dendobriumları kış dinlendirmesine almak gerekiyor. 1 ay susuz soğuk yerde bekleteceğim ama keikilere bir şey olur mu? Yoksa direk güneş alan bir yere koyup kış dinlendirmesine almamalı mıyım?


Düzenleyen sar-dunya : 11-12-2015 saat 05:54 Neden: imla
sar-dunya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön