View Single Post
Eski 04-12-2015, 16:08   #1
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Yumurta Ambalaj Kartonunda Domates Çimlendirme

Daha önce Kağıt Peçete arasında yaptığım çimlendirme deneyini bu kez çoklu olarak Yumurta Ambalaj Kartonunda tekrarlamaya karar verdim. Böylece aynı anda 42 çekirdek çimlendirmeyi denemiş olacağım. Biraz daha pratik olacak. Plastik delikli saksı gerekmeyecek. Kağıt değiştirme gerekmeyecek.

Çimlendirme ortamı bir tür havuzda üretim sistemi gibi olacak. Karton suda yüzüyor, batmıyor. Ama yeterli besin taşıyacak kadar nemli oluyor.

Önce kartonu bir fırın tepsisinin içinde iyice suya doyurdum. Şimdilik tepsi ile başladım. Daha sonra plastik bir kap bulacağım. Sonra, yumurta konan gözlerin çukurlarına DEĞİL, tepelerine, çarşaf iğnesi ile birer delik açtım. Domates kökünü muhtemelen oradan sallayacak aşağı.

Bu sabah yiyip tadını beğendiğim cherry domatesin çekirdeklerini çıkarmıştım. Hiçbir şey yapmadan, yıkamadan, kurutmadan, öylece o tepe noktalarına, deliklerin yanına koydum. Üzerlerini iki kat ıslak havlu kağıt ile örttüm. Sonra da karanlık oda niyetine banyoya yerleştirdim.

Bir hafta içinde çimlenmelerini bekliyorum. Başlangıçta seyyar bir sistem olacak. Yani güneş nerede, tepsi orada. Elle besleyeceğim. Çimlenme başlayana kadar sadece su, ortamı nemli tutacak kadar. Kök saldıktan sonra hafif besinli su.

Sonra nerede hangi yöntemle besleyeceğime henüz karar vermedim. Bir sera yapmaya başladım ama henüz bitmedi. Belki basit olsun diye perlitte denerim.

İlk fotoğraflar aşağıda. Umarım çekirdekler canlıdır ve meyve verirler.

Eklenen Resimler
   
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön