View Single Post
Eski 01-12-2015, 14:32   #51
defender77
Ağaç Dostu
 
defender77's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2015
Şehir: Yalova - Balıkesir
Mesajlar: 118
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Beymen Mesajı Göster
bir sürü siteden avokado yetiştirciliği konusuna baktım.. asıl merak ettiğim en çok soğuğa dayanıklı türün hangisi ve sınır -C derecesinin ne kadar olduğu, bide A-B cinsleri olmadanda az da olsa meyve verip veremeyeceği idi ..ama bütün baktığım sitelerin çoğu diğer çoğu ürnlerde olduğu gibi birbirnden kopyala yapıştır yapmışlar.. pek azıda çok az değişiklik yaparak bilgilendirme yapmış..kimse zahmet edip kendi tecrubesini **** okuyucuya hitab edecek bir şeyler katmamış..
bitek sayın istcallst in verdiği adres güzel..kendisine teşekkür ederim...

Avocado (Persea americana) varieties - TopTropicals.com linkte fantastic adlı çeşidinin 15 F ya da -9,4 C derecelerdeki kısa süreli donlara dayanıklı olduğu söylenmekte ve https://tr.wikipedia.org/wiki/Avokado wikipediada da USDA 8b zone değerinde 32 yaşındaki bir avakado ağacına ait olduğu söylenen ağacın fotosu var. Yine wikipediada üretimde kullanılan yaygın çeşitlerin hangi sıcaklık derecelerine uyumlu olduğu hakkında da bilgi var.

Türkiye Bitki Soğuğa Ve Sıcağa Dayanıklılık Tablosu




Yine wikipediada çiçeklerin tozlaşması hakkında söyle yazılmış:

Avokado çiçekleri hem dişi, hem erkek organa sahip olmasına rağmen bu organlar aynı anda işlev yapmazlar. Çiçekler iki eşeyli bir açılma düzeni gösterir. Her çiçek ilk açıldığında dişi safhadadır. Bu safhada dişi organ başka çiçeklerden gelen çiçek tozlarını kabul eder, erkek organlar çiçek tozu saçmazlar. Bu safhaya “Dişi Safha” denir. Daha sonra çiçek kapanır, gece kapalı kalır, ertesi gün aynı çiçek tekrar açılır. Bu açılışta ise erkek organlar çiçek tozu saçarken dişi organ artık kabul edici değildir. Dişicik tepesi kararmış ve kurumaya başlamış olabilir. Bu safhaya da “Erkek Safha” denir. Avokado çiçeğinin bu durumu bilimsel olarak “Senkronoiz Dikogami” olarak adlandırılır. Yani erkek ve dişi organların olgunlaşması farklı zamanda ama günün hep aynı saatlerinde olur.

Avokado çeşitleri çiçek tipi bakımından A ve B tipi olarak 2 grupta sınıflandırılır.

A tipi çeşitlerde çiçek ilk günün sabahı dişi, ertesi gün gündüz geç saatlerde veya öğleden sonra erkek safhadadır.
B tipi çeşitlerinde ise çiçek birinci gün öğleden sonra dişi, sonrasında kapanıp ertesi sabah erkek safhadadır.[20] [21]
Bu duruma göre kültür türleri şu şekilde sınıflandırılmaktadır.

"A" tipi kültür türleri: Hass, Gwen, Lamb Hass, Pinkerton, Reed.
"B" tipi kültür türleri: Fuerte, Sharwil, Zutano, Bacon, Ettinger, Sir Prize, Walter Hole.

Avokado çiçeğinin bu iki eşeyli açılma düzeninden dolayı iyi bir meyve tutumu ve yüksek verim alabilmek için A ve B tipi çeşitler birlikte dikilmelidir. Ancak aynı tipteki kültür türlerinden bazıları gün ve saat farkı ilede olsa farklı zamanlarda çiçek açtıklarından belli ölçüde birbirlerini tozlama imkanı da bulunmaktadır. Belli Hass, gibi kültür türleri düzensiz verim nedeniyle belli yıllarda iyi ürün verir. Soğuk (avokado ağaçlarının pek tolere edemedikleri bir durum) gibi bir durumdan kaynaklı düşük ürün verme hali ağaçların bir sonraki yıl için daha bol ürün vermesine neden olur. Bazı yıllar ise çevresel koşullar tohumsuz (çekirdeksiz) avokado meyvelerinin oluşmasına neden olabilir.Avokado endüstrisinde bunlar "cukes" diye bilinir ve küçük boylarından dolayı bunlar ticari olarak dışlanır satılamazlar.

Tabi bunlar benim tecrübe ettiğim bilgiler değil, bütün avokado çeşitleri -9 C dereceye kadar dayanır sonucunu da bu yazıdan çıkarmamak lazım. Faydalı olmasını umarım.

defender77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön