View Single Post
Eski 30-11-2015, 09:48   #756
onedemio
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-11-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 10
@samur teşekkürler cevap için.
en kısa zamanda yaprakları da makro çekip burada paylaşacağım.


@sinbas size diğer konudan da yazmıştım. buraya kopyalıyorum:

ayrıntılı cevabınız için teşekkürler.
ne yaptığımı sorguladım.
eylüle kadar her daim 4-5 çiçeği açan yaprakları büyük ve koyu yeşil sapasağlam sardunyalarım vardı. ne zaman istanbulda lodos ve eylül yağmurları başladı çiçekleri hemen camekanlı balkonun içine aldım. sanırım sıkışık düzen, asılan yıkanmış elbiseler ve oluşan yüksek nem ile bir hastalık oluştu ki hala bilmiyorum fungus mu yoksa batkeri mi yoksa sinek mi...
bu siyah noktalar oluşup çoğalmaya başladığında; yine forumdan edindiğim zararlı bilgilerine dayanarak 1 lt suya arap sabunu, acı biber ve sarımsak karışımı yapıp yaprak ve dallara fısfıs yaptım.
pek fayda göremedim bu sefer zirai ilaç bulmaya çalıştım ki bulamadım. bu süre zarfında hep cevap bekledim. sonunda eminönü çiçekçiler çarşısında sora sora 1 fungisit buldum. adı kobuz. satıcının verdiği dozajda 1 lt suya 1 tatlı kaşığı yaparak yine dal ve hasta yapraklara fısfıs yaptım. siyah noktaların yoğun olduğu bölgelere de pamukla ilacı uyguladım. o bölgelerde ciddi azalma gözlemledim. ancak ilacı uygulama sıklığını bilmiyorum. yani 2-3 günde 1 fısfıslasam bu sefer bitkiye başka olumsuz etki yaratır mu bilmiyorum. bu arada bitki canlansın diye de sardunya coşturanı yine makul dozajında uyguladım. sulama sıklığım ise 4-5 günde 1 gibi. çok aşırı sulama yaptığım söylenemez.
tabi apar topar yine çiçekleri dışarı aldım, hava alsın, rüzgar yesin diye.
bu süreçte fungusit uygulamaya devam ediyorum.
topraktan 15cm'e kadar olan büyük koyu yeşil ve sağlıklı yaprakların hepsi sararıp soldu döküldü. alt kısım kel resmen. üstteki dal ve yan dallardaki tomurcuklar siyah doğuyor ve küçük yapraklar da büyümeden kararıp düşüyor. bu arada en yüksek dal ise yukarı doğru büyümeye devam etse de bu siyah noktacıklar yukarı doğru büyüyen dalı takip ediyor.

yani zor bir durum.
küçük bir sardunya olsa dediğiniz gibi budar keser çelik alır yenilemeye çalışırım ancak bu oldukça önem verdiğim ve 3-4 dalı 1 metreyi dahi geçen çok sağlıklı bir sardunyam idi. kesip budamaya acıyorum.

yine cevaplarınızı bekliyorum.

teşekkürler.

onedemio Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön